Elbilar

Så mycket kostar den skånska elbilen

Foto: Uniti
Foto: Uniti
Foto: Uniti
Foto: Uniti
Foto: Uniti
Foto: Uniti
Foto: Uniti

Från Lund till världen – så beskriver elbils-startupen Uniti sin resa. Nu har det unga bolaget avslöjat priset på den första modellen, döpt till Uniti One.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

När Lundabaserade Uniti presenterades för världen 2017 var det som ett företag som ville revolutionera pendlingen. Tillverkarens elfordon var klassat som en tung fyrhjuling, och tack vare det skulle den ha ett riktigt pressat pris. Men det var då – under resans gång har företaget flyttat över utveckling till Storbritannien, och nu när produktionsmodellen presenteras handlar det om ett fordon som klassas som en riktig elbil.

Sett till specifikationerna handlar det om en tresitsig elbil med en elmotor om 50 kW/68 hästkrafter. Energin hämtas ur ett batteripack på antingen 12- eller 24 kWh. Det ska i det senare fallet ge upp till 300 kilometers körning. Sträckan är dock uppskattad, för bilen är ännu inte certifierad.

One ska klara snabbladdning på 50 kW och anges leverera 20-80 procents SOC gå på 9- respektive 17 minuter. One ska klara sig på 0,8 kWh/mil – den imponerande energieffektiviteten uppnås bland annat tack vare en låg vikt (600 kg ”torrvikt”).

Låser upp bilen med mobiltelefonen

Specifikationerna är i sig inte en nyhet och inte heller att företaget, i och med bilklassningen, valde att ersätta en tidigare joystick med ratt. Men nytt är att de nu berätttar vad bilen ska kosta.

Modellen med det lilla batteriet startar från 168 000 kronor (224 000 kr utan miljöbonus). Vill man ha det större batteriet kostar det ytterligare 35 000 kronor – och en 22 kW ombordladdare går även den på 35 000 kronor.

– Detta är bara början på vår resa mot en mer miljövänlig framtid. Jag är oerhört stolt över vad vårt team har uppnått genom att ta denna innovativa bil till marknaden på så kort tid. Men det räcker inte bara att utmana det vi känner till idag. Vårt mål för Uniti One är att den ska bli en katalysator för positiv förändring i vår bransch och jag är mycket glad över hur denna vision har skapat ett så stort intresse hos människor över hela världen, säger företagets vd, Lewis Horne i ett uttalande.

Annan teknisk utrustning som är värd att nämnas är att Uniti, likt Tesla, kommer erbjuda fjärruppdateringar av mjukvara, samt att företaget helt valt att sälja bilarna utan traditionell nyckel. Upplåsning kommer man istället att göra med mobiltelefonen.

Initialt kommer bilen bara att erbjudas till köpare i norra Europa, och de som beställer ett exemplar innan sista november får en plats i vad tillverkaren kallar för sin ”Founders Club”. Dock bör det tilläggas att det även krävs att man gör en förskottsbetalning på 50 procent för att kvalificera. De första bilarna kommer levereras ut till kunder i Sverige och Storbritannien under mitten av 2020.

Tittar man på priset så innebär det att en Uniti, med det större batteriet och riktig utrustning, hamnar den på över 300 000 kronor. En prislapp som gör den dyrare än Volkswagens E-Up.

Och med tanke på att Honda, Peugeot. Opel, Renault, Seat och Skoda har laddat för elbilslanseringer som riktar sig till ungefär samma målgrupp och vars marknadsintroduktion sammanfaller med att Uniti One kommer ut på marknaden – kan det bli tufft. Och då har vi inte ens nämnt VW ID.3 med ett pris ”under 350 000 kr”.

Rättelse: I tidigare version angavs ett felaktigt pris