Elbilar

Rapport: Laddinfrastrukturen växer för långsamt i Europa

Laddstation i Nederländerna. Foto: Science Photo Library
Foto: ACEA

Försäljningen av laddbara bilar ökar starkt i Europa, men antalet laddplatser hänger inte med i utvecklingen. Det är slutsatsen i ACEA:s rapport.

Publicerad

European Automobile Manufacturers' Association samlar 16 av Europas fordonstillverkare. I en rapport har organisationen jämfört uppgången för laddbara bilmodeller med utbyggnaden av Europas laddinfrastruktur.

Under de senaste tre åren har andelen fordon med sladd vuxit med 110 procent – samtidigt har antalet laddpunkter bara ökat med 58 procent.

ACEA:s slutsats är att det här riskerar att bromsa försäljningen av laddbara bilar, för köer till snabbladdare kan göra köpare tveksamma till ett teknikskifte. Organisationen uppmanar EU att investera skattemedel i den fortsatta utbyggnaden.

Från 200 000 till 2,8 miljoner laddpunkter på tio år

I dag består den europeiska infrastrukturen av cirka 200 000 laddpunkter, men enligt rapporten beräknas Europeiska kommissionen att det inom ett årtionde att krävas minst 2,8 miljoner laddpunkter.

Det finns andra aspekter som dessutom tynger ner statistiken ytterligare. Av dagens laddpunkter inom EU levererar 171 239 stycken mindre än 22 kW.

28 586 av laddpunkterna levererar 22 kW eller mer, vilket innebär att bara var sjunde laddpunkt erbjuder snabbladdning.

Den vanligaste laddpunkten, som ger mindre än 22 kW, erbjuds ofta från vanliga eluttag som inte är anpassade för att ladda bilbatterier i en acceptabel hastighet, konstateras i rapporten.

Laddpunkterna ligger koncentrerat

Till detta är mer än 75 procent av laddpunkterna samlade i ett kluster om fyra västeuropeiska länder med höga inkomster. Nederländerna ligger i täten med 25,4 procent.

Efter dem kommer Tyskland med 20,3 procent av laddpunkterna, samt Frankrike och Storbritannien som har 15,2 respektive 14,3 procent. Tillsammans täcker länderna en yta motsvarande 27 procent av hela regionen.

”Landet med mest infrastruktur, Nederländerna, har mer än tusen gånger fler laddpunkter än landet med minst infrastruktur”, skriver ACEA.

Landet som har lägst antal laddpunkter är Cypern, med 38. Övriga på listan över de fem sämsta är Grekland (61), Malta (102), Bulgarien (135) samt Litauen (202).