Elbilar

Polestar 2 kör om Tesla Model 3 – sålde flest i Sverige och Norge

Polestar 2 hade en framgångsrik månad i augusti. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Från obefintligt till pallplats. Utmanaren Polestar har lyckats med bedriften att klå Tesla i försäljning – är det ett tronskifte på gång?

Publicerad

Elon Musks Tesla har gjort en helt otrolig resa. På snudd ett decennium har de fått igång ett maskineri som inte bara pumpar ut fyra olika modeller, de har även en i branschen avundsvärd batteriutveckling – samt är numera den högst värderade biltillverkaren.

Så om man utifrån aktiemarknaden skulle försöka dra en slutsats om vilket märke som dominerade bilbranschen … skulle svaret onekligen bli Tesla.

När Polestar lanserades i Shanghai 2017 var märkets chef Thomas Ingenlath tydlig. Deras första elbil 2 var tänkt som en vass utmanare till Tesla Model 3.

Polestar 2 säljer bra i Sverige och Norge

Spela fram tre år och det uttalandet har nu ställts på sin spets. För nu säljs båda modellerna sida vid sida.

Polestar är en avknoppning från Volvo som, förvisso med mycket lånta fjädrar, lyckats med bedriften att på bara tre år gå från födelse till full produktion. Modellen 2 började säljas i våras och produktionen har varit igång sedan innan sommaren. Och den säljer bra.

Under augusti såldes det fler Polestar 2 än Tesla Model 3 både i Sverige och i Norge – som ju är en marknad i strålkastarljus när det gäller elbilar.

Tittar vi på siffrorna sålde det Göteborgsbaserade företaget 504 bilar i Norge och 284 i Sverige. Det kan jämföras med 264 respektive 235 för Tesla. I vårt västra grannland var Polestar 2 även den fjärde mest sålda bilen – efter Audi E-tron Mercedes EQC och VW Golf.

Nu kanske man inte ska dra allt för stora växlar på att David mot Goliat-fighten här – det finns många orsaker till att siffrorna är som de är.

Den första är covid-19-relaterad och handlar om att Model 3 produceras i Freemont USA där fabriken var stängd i över en månad, något som drabbade tillgången. För Polestar som producerar sin 2:a i Kina var det här inget problem.

Det andra är att Tesla historiskt sett levererar kvartalsvis vilket innebär att de brukar ha två svaga månader följt av en stark i registreringsstatistiken. Och om det gäller fortsatt – så är det septembersiffran som är den viktiga. Om augustisiffrorna var en svensk knock återstår att se.

Fotnot: Registreringsstatistiken kommer från Bil Sweden respektive Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).