Elbilar
Oväntat resultat – populära Renault Zoe får 0 stjärnor i krocktest
Från el-pionjär och hjälte – till otillräcklig föredetting. När Euro NCAP nu testat uppdaterade Renault Zoe gick det så illa att modellen blev av med alla stjärnor i säkerhetstestet.
En modern bil är ljusår säkrare än de som såldes förra årtiondet. Det är fakta och ett bevis på hur snabb utvecklingen är inom fordonsindustrin. Och i takt med att bilarna blir bättre – så höjs även kraven.
Säkerhetsorganisationen Euro NCAP testar snudd på alla nya modeller som säljs i Europa och nu har de släppt resultaten från sina senaste tester.
Och några som lär sätta morgonkaffet i vrångstrupen är Renault. Bolagets pionjärmodell Zoe har nu fått alla fjädrar ryckta – modellen får inte en enda stjärna i säkerhetsbetyg. Inte nog med att det är dåligt, det är generande för en tillverkare att fortsätta sälja bilen.
– Renault var en gång synonymt med säkerhet. Laguna var den första bilen som fick fem stjärnor när det begav sig 2001. Men de här resultaten för Zoe och Dacia Spring är en besvikelse och visar att säkerhet nu har offrats på altaret i gruppens övergång till elbilar, säger Michael van Ratingen, generaldirektör för Euro NCAP, i ett uttalande.
Zoe fick en uppdatering 2020
Man hade ju kunnat tro att Zoe, som fick en uppdatering 2020, ur ett säkerhetsperspektiv skulle vara ett helt ok alternativ att ta ut på vägarna. Men icke. Det Renault gjorde var att skruva på batteriet och lite annat – men helt strunta i uppgradera säkerheten.
Euro NCAP skriver att Renault faktiskt gjorde tvärtom, man nedgraderade modellen istället. De sätesmonterade krockkuddarna som tidigare skyddade både huvud och bröstkorg ersattes av mindre effektiva som nu bara skyddar det senare.
Vidare skriver säkerhetsinstitutet att Zoe nu endast erbjuder ”dåligt skydd överlag vid krockar, dåligt skydd av fotgängare samt saknar all meningsfull olycksundvikande teknik – något som sammantaget diskvalificerar den från att få en stjärna”.
Det här är illa. Bara i år har Renault rullat ut 1 317 Zoe i Sverige.
Zoe var dock inte den enda modellen från Renault-koncernen som Euro NCAP drog upp på schavotten. Dacia (som ägs av Renault) fick även sin Spring utskälld. Märket beskriver sig själva som ”mästare i sparsam ingenjörsskap” och de har verkligen varit sparsamma när det kommer till säkerheten.
Krockprestandan ”problematisk”
Euro NCAP skriver att Springs krockprestanda är ”problematisk” och att det i deras tester snabbt framkom att en olycka i bilen medför ”hög risk för livshotande skador för förarens bröst samt bakpassagerares huvuden vid en frontalkrock.
– För bara ett par månader sedan påstod Dacia att de var ”upptagna med att alltid öka säkerheten för dem i bilen” samt att deras bilar hela tiden får bättre passagerarsäkerhet. Det stämmer uppenbarligen inte. De här bilarna erbjuder inte grundläggande aktiv säkerhet som standard, de är även bland de värsta bilarna vi sett på många år när det kommer till skydd för åkande. Det är cyniskt att erbjuda kunder en billig grön bil – om det kommer till priset av en högre risk för skada vid olycka, säger Michael von Ratingen.
Dacia Spring säljs än så länge inte i Sverige.