Elbilar

Opel satsar mot full elektrifiering: ”Det är en utmaning”

Opels vd Michael Lohscheller. Foto: Opel
Opels vd Michael Lohscheller. Foto: Opel
I förgrunden Elektro Opel GT följt av Kadett Impuls, Astra Impuls II och slutligen bränslecellsbilen Hydrogen 3 som baserades på Opel Zafira. Foto: Felix Björklund
Corsa-e – Opels första elbil efter att de köpts av PSA. Foto: Felix Björklund
Corsa-e – Opels första elbil efter att de köpts av PSA. Foto: Felix Björklund

En liten och ljudlös modell - men ett stort viktigt steg. Nu har Opel officiellt påbörjat den resa som ska mynna ut i full elektrifiering 2024. "Verklig, tillgänglig och enkel" – så ska Opels elektrifiering se ut, säger Michael Lohscheller, vd för företaget.

Publicerad

Rüsselsheim Opel har en lång historia, men på senare tid har den varit ganska brokig. Och det gäller även elektrifieringen. I slutet av 60-talet trixade tillverkaren lite med elektrifiering som mynnade ut i en eldriven GT. Sedan ebbade intresset ut och först i början av 90-talet var det återigen dags för en ny försöksomgång. Koncepten Kadett Impuls 1 och Astra Impuls 2 resulterade dock inte i något produktionsmässigt. Men 2011 tog man steget fullt ut då den första laddhybriden introducerades, och för tre år sedan följdes det hela upp med Ampera-e, den första elbilen i modellpaletten. Men ingen av dessa var riktigt egna bilar… de var Chevroleter som sminkats om med nytt namn och nytt emblem. Och i fallet med Ampera-e så var de i stort sett endast tillgängliga på pappret. 

Sedan kom skilsmässan med GM. Efter nästan 90 år gav amerikanerna upp och sålde det tyska märket till PSA-koncernen. Men ägarförändringen har gett märket ny luft under vingarna och nu kommer den första riktiga el-Opeln. Detta i form av modellen Corsa-e.

Och här vill man inte försaka möjligheten att visa att man menar allvar med sin elektrifiering. Till skillnad mot många andra har Opel valt att presentera den eldrivna bilen före kommande varianter med förbränningsmotorer. 

Rent drivlinemässigt är det hela en karbonkopia på den elbil (e-208) som Peugeot visade upp under Genèvesalongen tidigare i år. I korthet en kompakt fyrdörrarsbil med 136 hästkrafter, ett batteripack på 50 kWh som ska räcka till 300 kilometers körning (WLTP) – samt snabbladdningskapacitet på 100 kW. Detta till ett pris som i Tyskland startar på 29 900 euro eller en leasingkostnad på under 300 euro i månaden.

Men att det bara handlar om att Opel bytt ut det franska lejonet mot sin ringblixt i fronten är något som företagets chef Michael Lohscheller tar avstånd från.

– Jag säger, ställ bilarna bredvid varandra så kommer du se hur olika de är. Det handlar om olika formspråk exteriör men även när du sätter dig i bilen kommer det vara helt annorlunda, säger han till Ny Teknik.

Så vad kommer vara annorlunda, de byggs ju med samma arkitektur och komponenter?

– Visst, det är sant att vi använder oss av en gemensam arkitektur, det är vi dock inte ensamma om att göra. Men jag kan argumentera för att skillnaden vi har mellan de olika märkena är överlägsen den hos konkurrenterna. Det gäller både interiört och exteriört. 

Men kommer känslan och körkvalitet att skilja?

– Corsa-e kommer att vara Opel. Vi har utvecklat bilen här, inte bara designen. Här spelar många saker in, vi har ett annat växellägesbeteende och chassiinställning. Det är mer precist och bilen beter sig på ett tyskt sätt.

Hur då, kommer det att vara en sportigare bil jämfört med Peugeuto e-208?

– Det finns olika körlägen, men generellt så gillar tyska kunder, och de som föredrar tysk ingenjörsskap, en skarpare och mer precis körkänsla, säger Michael Lohscheller.

Elbilen kommer att vara spjutspetsen i den omvandling som ska göra att samtliga modeller har elektrifierats 2024, och modellen är den första av tre elbilar det närmaste året. Det är även en nyckelmodell för att märket ska klara av det kommande EU-kravet om maximalt 95 gram koldioxid per km i genomsnittsutsläpp

– Det är en utmaningen, men vi kommer att nå det – var så säker. Varje nu modell vi lanserar nu kommer att släppa it mindre co2 än den mest effektiva modellversionen av generationen före, säger Opelchefen

Och hur ser det ut med volymer för Corsa-e?

– Vi kommunicerar inte volymer i det här skedet. Vi har presenterat bilen och avslöjat priset.

Men hur ser det ut med batterier, brist där kan äventyra utsläppsmålet?

– Visst, vi måste se till att det finns, annars kommer det att bli begränsad produktion.

Och just batterier var en fråga där Opelchefens svar var lite svävande. Tillverkaren kommer köpa batterier av kinesiska CATL, men han ville inte gå in på hur man har säkrat upp produktionen – eller om de hade några andra leverantörsalternativ. För hur bra och populära produkter de än må ha, så handlar det inte så mycket om att bygga när det kommer till att få ut elbilsvolymer – utan huruvida det går att komma över tillräcklig mängd battericeller.

Så hur oroad är du över underleverantörsledet? För om ni har produkterna, men inte cellerna kommer ni aldrig nå era koldioxidmål.

– Vi måste ha en 360-graderssyn och där är underleverantörerna en del. Kravet 2020 om att koldioxidutsläppet ska vara under 95 gram är som sagt en utmaning, men Opel kommer nå dessa. Vi ska kunna bygga vad som efterfrågas, säger Michael Lohscheller.

Utöver Corsa-e visade Opel även upp laddhybriden Grandland X. En bil som även den delar hela den elektrifierade drivlinan med Peugeots motsvarigheter. I båda fallen handlar det om att modellbygget börjar i vinter med kundleveranser planerade till andra kvartalet 2020. I samband med lanseringen kommer Opel även att börja sälja laddboxar. Det svenska priset är inte klart, men i Tyskland kostar en 3-fasbox 899 euro.

I Sverige är en ny Opel kanske inte är en särskilt stor affär och den svenska generalagenten säger att det inte är helt enkelt att få upp intresset. Men en elbil lär bli en annan sak. Nu återstår det att se vad det svenska priset hamnar på – men om det ligger i nivå med de tyska så innebär det en nota som ligger under det Renault tar för sin Zoe. Detta för en bil som är modernare och med tekniskt överlägsna specifikationer.