Elbilar

Nya vintertestet – så mycket räckvidd tappar elbilarna

Kyla påverkar räckvidden stort. Porsche Taycan 4S (testbilen) har en officiell räckvidd på 463 kilometer – men den beräknade räckvidden stannade på 310 km. Foto: Porsche

Räckvidd är en av elbilens viktigaste parametrar. Men hur påverkas den av väder och vind? I vårt västra grannland har Norsk Elbilsförening testat hur fem modeller presterar på vintern.

Publicerad

En sak på pappret – en helt annan i verkligheten. Att titta på en modellspecifikation med de officiella siffrorna för förbrukning och utsläpp är spännande lösning. För bara ett par år sedan, med den gamla körcykeln för certifiering, var diskrepansen mellan officiell- och verklig förbrukning enorm.

Ett skäl var att tillverkarna tilläts ”optimera” sina testbilar inför certifieringen.

Numera är det en hårdare körcykel som gäller, kallad WLTP – och med den så har förbrukning och utsläpp blivit mer verkliga.

– Det värde som testet får får avvika maximalt fyra procent från tillverkarens inrapporterade siffror. Visar testen en större skillnad så är det testvärdet som gäller. Men jag kan säga att det händer ganska sällan – tillverkarna har bra koll på det här, sade per Öhlund på Tranportstyrelsen under ett seminarium om typgodkännanden i fjol.

Norska testet: Porsche Taycan 4S klarade sig bäst

Men så kommer vi till det här med verkligheten. För även om den nya körcykeln är mer representativ, så tar sker den ju fortfarande under specifika förhållanden – och de är långt från hur vardagen ser ut. På vilket sätt? Jo, en stor skillnad är att de inte tar med minusgrader och vinterförhållanden.

I vårt grannland har Norska elbilsföreningen genomfört just vintertest för att ge sina medlemmar ett hum om hur kyla påverkar räckvidden. I testet har man tagit fem nya elbilsmodeller och tillryggalagt 150 mil genom Finnmark och Troms.

I testet ingick: BMW IX3, Citroën e-C4, Polestar 2, Porsche Taycan 4S samt Volkswagen ID.3.

Under testdagarna så visade det sig med all tydlighet att ett visst antal kilometers räckvidd på pappret inte alltid är detsamma som att man kan få ut ur bilen. Därtill så syns det även tydligt i förbrukningssiffrorna hur miljön för dagen påverkar räckvidden.

Så vad kom man då fram till? Jo, även om det inte rör sig om några formella räckviddstest, så räknade man ut ungefärliga räckvidder baserat på genomsnittlig förbrukning.  Och det blir dyster läsning – för mellan 33 och 46 procent var räckviddstappet jämfört med den officiella WLTP-siffran.

Bäst klarade sig Porschen vars beräknade räckvidd stannade på 310- av 463 kilometer. I den andra änden av spektrumet hamnade den franska elbilen som i vinterkylan hade nära halverad räckvidd. En sak som är intressant att notera är att BMW IX3 fick lägre förbrukning än Polestar 2 – detta trots att det är en högbyggd suv baserad på gamla X3.

Tvåan var dessutom tillsammans med Citroënen den mest ”fantasifulla” när det kom till att överdriva sin räckvidd – något som kan ge fruktansvärt oönskade konsekvenser i midvinterkyla.

Det norska testet visar att det är stora skillnader mellan bilar och märken – och det ligger i linje med ett motsvarande test som finska Tekniikan Maailma gjorde i fjol.

Resultat: Fem elbilar vintertestade

Siffrorna baseras på estimat som gjorts över 1 500 km vinterkörning.

Källa: Norsk elbilförening

MärkeOfficiell räckviddUppskattad vinterräckviddAndel av uppgiven räckvidd
Citroën e-C4350 km190-200 km54-57 procent
Volkswagen ID.3420 km265 km63 procent
Polestar 2470 km300 km64 procent
BMW IX3453 km300 km66 procent
Porsche Taycan 4S463 km310 km67 procent