Elbilar
Nya elbilen EX90 blir Volvos första som får lidar
EX90 får lidar-sensor. Foto: Volvo Cars
Volvo Cars första modell på nya plattformen SPA2 utrustas med lidar-sensor – ska kunna upptäcka gångtrafikant på 250 meters avstånd. ”Bidrar med noggrannhet som en radar inte har.”
Det är mindre än två månader till dess att Volvo inleder ett nytt kapitel i sin modellhistoria. Den 9 november lanserar Volvo sin första modell på den nya SPA2-plattformen varvid man även kommer introducera en hel radda ny teknik.
Men inför lanseringen av modellen som går under namnet EX90 kommer Volvo släppa små informationsdetaljer kring bilen.
Under onsdagen höll företagets vd Jim Rowan framträdande där han lyfte Volvos paradgren – säkerhet.
Här går det att följa presentationen:
Att den nya Volvon får lidar är egentligen ingen nyhet – det har Volvo Cars pratat om tidigare. Att den kommer från Luminar med mjukvara från Zenseact är inte heller det rubrikstoff.
Men vad gör sensorn, vad kan den ge för nya förmågor till Volvo? Jo, en sak den bidrar till är att minska svåra olyckor drastiskt. Upp till 20 procent enligt tillverkarens egna beräkningar.
– Det nya stora tekniksteget vi tar på sensorsidan gör att vi kan bygga en säkrare omvärldsbild med mer prestanda, säger Joachim de Verdier som är chef för avdelningen ”Safe Vehicle Automation” på Volvo Cars.
Ska se gångtrafikant på 250 meter
Lidarn, som placeras upp i framkant på taket, har förmågan att upptäcka en gångtrafikant på upp till 250 meter och ska vara så pass vass att den även på natten kan se skillnad på väg och ett däck på 120 meter.
– Lidarn kommer med saker som vi inte varit bra på tidigare som exempelvis mörkerseende. Men den bidrar även med noggrannhet som en radar inte har – såsom hörn på objekt. Därtill är den även bra på att upptäcka fria ytor, säger Joachim de Verdier.
Visst låter det imponerande med bra mörkerseende som upptäcker på långt håll, men den stora vinsten är att den nya sensorn ger Volvo redundans och självsäkerhet i beslutsfattande.
– Det krävs mycket information för att kunna ta ett drastiskt beslut – något som gör att man i dag inte vågar ta stora ingrepp. Sensorerna ser mycket, men vi har inte tillräckligt med information för att ta beslut. Men med bidra får vi det och det kan ge några tiondelars sekunder vilket gör väldigt mycket i en situation, säger Joachim de Verdier.
Uppdaterade chip
Men sensorer är inte det enda som krävs för att snabba beslut ska tas. Volvo Cars har även sett till att få in de senaste chipen och datorerna i sin EX90 för att kunna hantera all databehandling som behövs. Och här är det en stor skillnad på vad som beräknas i bilen och vad som sker exempelvis i molnet.
– Det som behöver hända på direkten, det sker i bilen. Sen finns det saker som exempelvis röstigenkänning som är mycket bättre att ta i molnet. Men vi har ju inte tid med några fördröjningar i de mest kritiska situationerna.
Just redundansen att man har en hel palett med sensorer som ger överensstämmande signaler är inte bara ens styrka i nödsituationer – det är enligt Joachim de Verdier en nödvändighet om vi ska komma till självkörande bilar.
– Vi anser att det är ett måste för att AD (autonoumus driving, självkörande) och det är därför vi investerar i det. Som vi ser på AD måste vi ha redundans och för att vi ska kunna köra med tillräcklig säkerhet behövs lidar.
Tesla, som anses ligga långt fram inom området ratar lidar, förlitar sig enbart på kameror och dessutom fått det högsta säkerhetsresultatet i Euro NCAP.
Har Tesla valt fel väg?
– Tesla testades enligt 2020 års förfarande. 2023 kommer det vara mycket svårare att få bra resultat utan lider. Så vår satsning kommer ge nytta i ratingprotokoll även om det inte främst är det vi siktar på. Men med det sagt, vi jobbar mycket med kameror också, men att bara använda det tror vi inte på.
Placeringen på taket ger bättre prestanda
Volvo kommer som ovan nämnt att ha sin lidar väl synlig ovanför vindrutan. En placering som ur ett ingenjörsperspektiv är naturlig.
– Tänk dig om du hade ögonen i knäskålarna, då får du inte samma överblick som om de sitter där de ska. Visst hade det varit lättare att sätta den i grillen, men då hade vi inte fått den prestanda vi vill ha. Med placeringen vill vi få till en designtrend. Ser man en lidar uppe på taket – då vet man att man får den bästa prestandan i en bil. Som tur är har vi en väldigt förstående designavdelning, säger Joachim de Verdier.
Volvo hade tidigare en vision om att 2020 skulle ingen dö eller allvarligt skadas i en Volvobil. Den visionen besannades aldrig och numera har man en ny målbild kallad ”zero Collisions” – som absolut baseras på att man har lidar, men går längre än så.
– Att ha noll olyckor är så djärvt det kan bli, men det innefattar givetvis både bil och infrastruktur, säger Joachim de Verdier.