Elbilar

Nu börjar OKQ8 med snabbladdning – så mycket kostar det

Laddstolpe vid OKQ8. Foto: OKQ8

OKQ8 har öppnat den första egna snabbladdaren. Platsen är Örebro och laddaren är först ut av 800 som ska installeras.

Publicerad

Utbyggnaden av laddinfrastrukturen har nu gått in i nästa skede. Flera drivmedelskedjor har sagt att man ska börja med egna laddare – och nu har OKQ8 kommit igång med utrullningen. Vid macken i Örebro har man nu officiellt öppnat sitt egna nätverks första ”supersnabbladdare”.

”Bara” 150 kW-laddning

Laddaren må kallas för supersnabbladdare, men tittar vi på maxeffekten är det kanske inte så ”super” som man kunde förvänta sig. I tider där allt fler börjar erbjuda 250 kW och mer – nöjer sig OKQ8 med 150 kW.

– Vi ser det som en rejäl uppgradering av vad som finns i dag. För många bilar är det svårt att ta emot en högre effekt, och vi ser att 150 kW gör att det går att ladda tillräckligt snabbt i förhållande till hur lång tid stoppet tar, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.

Så mycket kostar det

Dock utesluter inte drivmedelsföretaget att det här kan komma att ändras framgent.

– I första skedet har vi satt 150 kW, men det är klart att vi följer utvecklingen av vad biltillverkarna gör och vad kunder efterfrågar.

Men vad kommer det kosta att ladda vid macken? Här har OKQ8 valt att sätta en rak strategi att alla betalar exakt lika. Alltså inte några specialavtal á la Ionity eller E.on där vissa kunder får rabatt och så vidare.

– Vi har satt 5,99 kr/kWh och det priset gäller alla – oavsett hur du betalar. Det krävs inte heller något abonnemang. Det är helt rakt för att det ska vara transparent och vi vill inte att det ska vara några dolda avgifter eller knepigheter, säger Karin Hellgren.

300 stationer får laddstolpar

Just knepigheter är annars något man som elbilist fått ta med i beräkningarna. Antalet laddkort, appar, rfid-taggar som behövts för att klara sig på långresa har ibland varit skrattretande. Men på OKQ8 går det att lösa med ett vanligt betalkort.

Örebro är först ut, och på sikt kommer alla 300 bemannade stationer att få laddstolpar. Under 2021 räknar man med att åtta stationer har laddning och slutet 2022 är den siffran uppe över 30. Utbyggnaden sker i samarbete med Skellefteå kraft och det är de som kommer sköta installation och underhåll – samt leverera elen.

Sex laddpunkter per station

Som planen ligger nu kommer varje station att få tre stolpar med två uttag – alltså sex laddpunkter. Men precis som när det kommer till laddeffekt är det här något som kan förändras framöver.

– Vi börjar så här, sen får vi se hur det blir framöver. Dels handlar det om utrymme och att det ska gå att ta sig fram – och dels är behovet olika stort beroende på ort. Behövs det fler på ett ställe och färre på andra får vi se över det.

En fråga som ofta uppkommit är var laddarna placeras på stationen. I många fall sitter de i ett hörn av anläggningen – medan fossiltankare får tak över huvudet. Så kommer det troligtvis även att se ut på många av OKQ8-stationerna.

– Tak beror på hur förutsättningarna på stationerna ser ut. Sen,  och det är bara en reflektion, så är det kanske viktigare att ha tak över huvudet när man står och tankar eftersom det ska övervakas. Vid laddning så stoppar man in kontakten – och sedan går du in och fikar, gör toalettbesök med mera. Det är därför vi i det här skedet ser till att lägga snabbladdning vid våra bemannade stationer med generösa öppettider eftersom vi tror att många vill komma in och sätta sig ett tag, säger Karin Hellgren.

Exempel på laddpriser – effekter över 150 kW:

OKQ8: 5,99 kr/kWh

Cirkle K(150-300 kW): 6,29 kr/kWh

E.on: 5,25 kr/kWh (kräver laddkort)

Ionity (350 kW): 8,70 kr/kWh utan avtal (BMW, Ford, Skoda, VW, Mercedes, Audi, Porsche, Hyundai, Kia, Volvo/Polestar via Plugsurfing har individuella priser)

Tesla Supercharger: 3,60 kr/kWh (endast tillgängligt för Teslaägare)