Teslas konkurrenter ville matcha Teslas nätverk av snabbladdare, så kallade superchargers. Resultatet är laddnätverket Ionity, ett samarbete mellan BMW, Daimler, Ford samt Volkswagen Group med Audi och Porsche. Planen är att ha 400 stationer som täcker Europa – men för närvarande består nätverket av 203 stycken, med 15 stationer i Sverige där ytterligare två är under konstruktion.
Att bygga laddinfrastruktur är dock dyrt och den 31 januari höjer Ionity sitt pris. Under en introduktionsperiod har användarna kunnat ladda sin bil för enhetspriset 80 kronor, oavsett hur mycket el som har förbrukats. Alla var medvetna om att det generösa upplägget skulle ersättas med en prissättning per laddad kilowattimme – men få var nog beredda på att kostnaden skulle landa på 8,70 kr per kWh.
Enligt tidningen skulle kostnaden för att ladda 60 kWh landa på 522 kr, och med en beräknad räckvidd på 40 mil blir priset 13 kronor per mil. Vi Bilägare ställer detta mot ett dieselfordon som drar sex liter per 100 kilometer. Med ett dieselpris på 16,50 kr skulle det kosta 396 kronor att fylla på bränsle motsvarande 40 mils körning. Det ger en milkostnad på knappt tio kronor för dieselbilen, mot elbilens 13 kronor per mil.
Att bygga laddinfrastruktur är dyrt, och den 31 januari höjer Ionity sitt pris. Foto: TT
Men det nya priset behöver inte vara aktuellt för alla i och med att flera biltillverkare erbjuder sina kunder abonnemang och avtal för Ionity med en mycket lägre prissättning. Det handlar exempelvis och BMW Chargenow och Volkswagen Wecharge. De som köper en Mercedes EQC kan välja till ett Ionity-paket, och även Audi kommer med ett liknande erbjudande.
Audis prismodell innebär till exempel att användaren betalar 3,50 kronor per kilowattimme plus en månadsavgift på 199 kronor med minsta bindningstid 12 månader.