Elbilar

Jättefabrik och tio nya elbilar – här är Renaults elektrifieringsplaner

Här är en bild på konceptbilen Renault 5. Foto: Renault
Luca de Meo, vd för Renualt. Foto: Renualt

En ”Megafactory”, tio nya elbilar och högre lönsamhet. Renualt säger att det nu lägger i högsta växeln för att framtidssäkra märket. ”I dag sker en historisk acceleration av Renaults elbilsstrategi och för 'made in Europe'”, säger märkets chef.

Publicerad

Franska statsägda Renualt var tidigt ute med elbilar och tillsammans med allianspartnern Nissan har de länge varit den stora volymtillverkaren. Nu har de tagit nästa stora viktiga steg och lanserat en ambitiös strategi för vad som komma skall.

Under ett evenemang avslöjade företaget chef Luca de Mer att man fram till 2025 ska lansera tio nya elbilar, satsa på utvecklingen av helt egen teknik för elmotorer samt bygga en ”Megafactory” i norra Frankrike som en del i sin ”Electricity-satsning”.

2030 ska 90 procent av alla Renaults som säljs vara helelektriska, vilket är spetsigare än vad man tidigare sagt då man kommunicerat att en större del skulle vara hybrider.

Så hur ska man åstadkomma detta?

Batterier

Renault kommer inom alliansen med Nissan samt Mitsubishi satsa på batterier med NMC-kemi (nickel, mangan, kobolt) och till 2030 ska man producera en miljon batterier. Renault säger att sammansättningen ger hög kostnadseffektivt per kilometer och upp till 20 procents längre räckvidd jämfört med andra kemi-val. Därtill är det lättare att återvinna.

Som en del i sin elbilsstrategi kommer Renault tillsammans med Envision AESC bygga en egen batterifabrik i Douai i Frankrike som 2024 ska ha en kapacitet om 9 GWh årlig produktion och 2030 utbyggd till 24 GWh.

Därtill köper märket in sig i nystartsföretaget Verkor som utvecklar ”högpresterande batterier”. Teknik som är tänkt för de större bilarna samt för nischmärket Alpine. Till 2026 räknar man med att bygga en egen gigafactory för dessa. I första steget är det 10 GWh och till 2030 ska det vara uppe på 20 GWh

Målet är att få ner kostnaden för batterierna till under 80 dollar/kWh innan nästa batteriteknik gör entré.

Sammantaget ska det här alltså ge 44 GWh till 2030 om allt går som tänkt. Det kan jämföras med ex Volvo som tillsammans med Northvolt ska bygga kapacitet på 50 GWh eller Tesla som siktar på upp till 250 GWh i sin Gigafactory Berlin.

Egen elmotor

Batterier är inte det enda man inom Renault vill äga. Man kommer framgent sikta in sig på att utveckla och bygga sina egna elmotorer. Och likt BMW är siktet inställt på maskiner helt utan sällsynta jordartsmetaller och permanentmagneter.

Till hybridmodeller så ska en ny typ av axiell flödesmotor användas och där ser Renault att de med hjälp av dessa kan kapa kostnaderna för en hybrid med fem procent samtidigt som de sänker utsläppen med up till 2,5 g koldioxid per km.

Motorerna ska byggas i en ”Megafactory”, vilket troligtvis mer handlar om ett häftigt namn i stil med ”gigafactory” än att det skulle vara något väldigt speciellt.

Elbilsplattformar

Inom koncernen så har man två plattformsalternativ för elbilar. CMF-EV är till för de större bilarna och på denna ska man kunna peta i batterier som ger räckvidder på upp till 580 km. Nya Méganè är den första bilen som byggs på denna plattform

För mindre bilar kallas plattformen CMF-BEV och den stora fördelen här är att man kommer kunna få ner priset på fordonen med hela 33 procent jämfört med nuvarande generationens Zoe.

Här ska räckvidden vara på upp till 400 km och Renault säger att plattformen kommer vara så kallat plug&charge-kompatibel enligt den nya standarden NF-C 15118. Det innebär alltså att bilen och laddstationen helt löser autentisering och betalning av laddning – vilket innebär att appar och rfid-taggar kan slängas.

Sedan tidigare har Renault visat upp en konceptversion på en ny ”5:a” det vill säga en elbil som ska axla manteln efter modellen som i sin rally/turbo-tappning blivit en riktig ikon. Denna kommer byggas på den mindre modellen – och således vara en billigare bil.

Även Renault ”4ever” presenterades som en ny tidlös ikonisk stjärna, kan det vara en eldriven tappning av Renault 4? Bilen som i Sverige salufördes med ”Om ni köper bil på utseendet kan ni sluta läsa här. Inte vacker, inte snabb, men ett praktiskt och billigt transportmedel för er som vågar se förnuftigt på bilköpet”.