ELBILAR
Här visar de upp en ”unik” motor samt kamerabaserat alkolås
Magna visade upp två viktiga innovationer på CES. Dels nästa generations elmotor men även ett system för kamerabaserat alkolås.
CES / Magna
Mindre, lättare och tvärställd. På CES visade Magna upp en ny typ av elmotor som de menar sätter en ny ribba när det kommer till verkningsgrad, effekt per viktenhet samt vridmoment.
Utvecklingen av elmotorer går snabbt. På bara ett decennium har många tillverkare avhandlat över fem generationer. Magna, en av bilindustrins största underleverantörer, tillhör de som utvecklar motorer och på CES i Las Vegas visade de upp sin senaste kreation.
Det nya med den kommande generationens elmotor är, förutom sedvanlig förbättring av parametrar som effekt och vikt, att den går att tvärställa mot drivaxeln. Enligt Magna är det något de är ensamma om och att ”förmågan” ska ge bättre integrationsmöjligheter både som drivkälla fram och bak.
Viktmässigt väger motorn in på 75 kilo, vilket då är 20 procent lättare än tidigare generation. Därtill ska den ha testats under verklig körning (både WLTP-cykeln och vid motorvägskörning) och satt i drivsystem forfarande kunna ge upp till 93 procents verkningsgrad. Motorn är avsedd för elbilar med 800 volts elinfrastruktur.
Nytt system som upptäcker alkoholpåverkan
Utöver att visa upp sin nya elmotor tog det kanadensiska företaget även tillfället i akt att visa en annan intressant teknik: kamerabaserat alko-lås. Detta är fortfarande i utvecklingsstadiet, men kan om det går hela vägen ge ett rejält avtryck i olycksstatistiken.
Ta bara att i Sverige omkom 40 personer 2022 i alkoholrelaterade trafikolyckor, det motsvarar 18 procent av samtliga trafikdöda. Vidare döms 2 000 - 3 000 förare årligen för rattfylleri och mörkertalet är stort.
Tekniken förlitar sig på en kamera samt en infraröd sensor. Den förra ska, tack vare mjukvara kunna avgöra om föraren är distraherad, trött eller påverkad genom att övervaka pupillen. Den senare kan mäta och kvantifiera alkohol- och koldioxidnivåer i förarens utandningsluft. Tanken är att systemet passivt ska upptäcka en alkoholpåverkad förare med en blodalkoholnivå över 0,8 promille (den lagliga nivån i majoriteten av amerikanska delstater).
Magna påpekar som sagt att tekniken är i utvecklingsstadiet, och nämner inte när de kan tänkas kommersialisera den. En liten fingervisning var dock att samtliga demonstrationer av systemet under CES var uppbokade av potentiella kunder.