Elbilar

Här är nya Volkswagen ID Buzz – en modern folkabuss

Volkswagen ID Buzz, och bakom den en ID Buzz Cargo. Foto: Volkswagen
Insidan av en Volkswagen ID Buzz. Foto: Volkswagen
Gott om utrymme i en Volkswagen ID Buzz. Foto: Volkswagen
Volkswagen ID Buzz. Foto: Volkswagen
Volkswagen ID Buzz. Foto: Volkswagen
Volkswagen ID Buzz. Foto: Volkswagen
Volkswagen ID Buzz Cargo. Foto: Volkswagen

Det har tagit tid, men nu är den här. ID Buzz är den moderna tappningen av Volkswagen Typ2 och som sådan ska den dels axla manteln som ”äventyrsbuss” samt hantverkarbil.

Publicerad

För fem år sedan visade Volkswagen upp konceptet Microbus och började prata om att bygga en eldriven minibuss. Nu är modellen presenterad i sin produktionsform, och den tyska tillverkaren vill mena att den bygger på arvet från T1 Folkabussen från 1949.

Vad är det då för bil? Grunden är VW-koncernens MEB-plattform och det innebär att den delar bottenplatta med bland annat VW ID3 och Audi Q4. Men den skiljer sig också på några punkter.

Drivlinan känns igen med en 150 kW/204 hästars elmotor som driver på bakaxeln och denna hämtar energi från ett batteri om 77 kWh (netto). Laddning går att göra i antingen 11 kW med växelström – eller 170 kW likström. Det senare är alltså bra mycket snabbare än vad andra MEB-bilar klarar.

Volkswagen ID Buzz. Foto: Volkswagen

Modellen kommer även med tekniken ”Vehicle-to-home” vilket innebär att man (med särskild laddbox och elsystem) ska kunna skicka tillbaka el till huset om det behövs. Har man solpaneler kan man välja att ladda bilen med dessa under dagen – för att sedan låta bilen drifta huset under kvällen och natten.

ID Buzz samma formspråk som ID4

En annan nyhet är att tekniken plug&charge är inkluderad. Det innebär att man på laddstationer som är kopplade till systemet (initialt Ionity, Arla, BP, Enel, Eon, Iberdrola och Eviny) – slipper att fippla med kort, appar och laddtaggar

Tittar vi på utseendet så är ID Buzz en blandning av det moderna formspråk som kom med ID-familjen och detaljer från den gamla folkabussen. Inte minst den tvåfärgade exteriören.

Volkswagen ID Buzz. Foto: Volkswagen

På insidan är det dock modern ID-avskalad interiör som gäller. Instrumentering, ratt och skärm är detsamma som på ID3 och ID4, med ett undantag. Växelväljare har flyttat och återfinns nu på en ny rattspak.

Insidan av en Volkswagen ID Buzz. Foto: Volkswagen

Baksätet når man genom skjutdörrar. När det kommer till flexibiltet är sätet skjutbart 15 centimeter berodende på om det är knä- eller bagageutrymme som ska prioriteras. Dock är det bara delbart 60/40 och dessvärre finns det ingen genomlastningslucka.

Vad kommer ID Buzz att kosta?

Storleksmässigt är Volkswagen ID Buzz 471 centimeter lång med ett axelavstånd på 299 cm. Alltså ungefär 15 centimeter längre och med lite över 20 centimeter längre hjulbas än Volkswagens crossover ID4.

Det här innebär att utrymmena är större, och tittar vi på angivna lastutrymmen så ska man få plats med 1 121 liter där bak, alternativt upp till 2 205 liter med fällda säten. Det här gäller för den femsitsiga bilen, framöver ska även både sex och sjusitsiga alternativ erbjudas. Därtill ska en version med förlängd hjulbas sättas i produktion.

Volkswagen ID Buzz. Foto: Volkswagen

Om det inte är personer man ska frakta så erbjuds ID Buzz med tillägget ”Cargo”, vilket innebär att det är en skåpbil. Då ska lastutrymmet vara på 3,9 kubikmeter och fram kan man sitta två eller tre.

ID Buzz börjar byggas i Hannover och ordrar går att lägga i maj. Men exakt vad ett exemplar ska kosta är inte klart än. Troligtvis är det oroligheter i världen som kan påverka, och man vågar helt enkelt inte gå ut med ett pris som kan visa sig felaktigt.