För fem år sedan var Ny Teknik på plats när Audi presenterade sin nya plattformsstrategi. Elbilen E-tron hade precis förverkligats och framtiden innehöll flera nya arkitekturer för kommande elbilar. MQB Evo för E-tron, MEB för småbilar, J1 för sportbilar och så PPE som skulle ersätta den grund på vilken man bygger snudd på alla bilar större än A3.
Nu, ett par år försenat, är det så dags för den första modellen på plattformen PPE att göra entré. Och om man får tro Stefan Grillneder, produktansvarig för Q6 är det här en ”ny nivå av prestanda, räckvidd och teknik”.
En ny mellanklass elsuv
Q6 är en typisk mellanstor suv på nära 4,8 meter i längd, vilket innebär att den hamnar i samma segment som Mercedes EQE suv, Lexus RZ samt nya spelare som Nio EL6.
De exakta måtten är 4 771 mm, 1 939 mm, 1 648 mm samt en hjulbas på 2 899 mm.
Vidare har bilen ett bagageutrymme på 526 liter som blir till 1 529 liter med fällda säten
Praktiskt nog fälls sätena 40/20/40. Utöver utrymmet bak har bilen även en frunk om 64 liter
Helt ny plattform
PPE är helt väsensskilt från vad som erbjuds på VW-gruppens MEB-plattform. Här finns ingen tanke om att det ska byggas skodor, folkor eller cupror – nej, plattformen är förbehållen Audi och Porsche. Det innebär att alla komponenter utvecklats med det i åtanke.
Nya effektivare elmotorer
Till PPE kommer en serie med nya motorer. Till framaxeln har man tagit fram tre olika alternativ och till den där bak är det två olika. Initialt kommer Q6 erbjudas med en asynkron motor på 140 kW fram och en permanentmagnetmotor om 280 kW bak.
Zoomar man in på den bakre ska den ha enormt mycket bättre prestanda än den första generationens elmotorer som satt i E-tron. Effekt- och vridmomentstätheten har ökats med 62 respektive 66 procent. Samtidigt har energiförbrukningen halverats, uppger Audi och fortsätter med procentförändringar: På systemnivå har prestandan ökats med 33 procent, energiförbrukningen minskats med 30 procent samtidigt som drivenheternas kostnad minskats med 15 procent.
För Q6 innebär det här att instegsversionen har 285 kW i systemeffekt vilket innebär acceleration 0–100 km/h på 5,9 sekunder eller en officiell förbrukning på 1,7-1,94 kWh/mil.
Den tuffare SQ6 har 380 kW i systemeffekt, accelerationstid på 4,3 sekunder och en förbrukning på 1,75-1,84 kWh/mil.
I framtiden lanseras två bakhjulsdrivna alternativ, varav en får ett mindre batteri. Därtill ska även en mer råbarkad prestandamodell sättas i produktion. Däremot kommer vi inte få se något alternativ med tre motorer såsom SQ8 e-tron.
Batteripacket – mer energitätt och lättproducerat
Initialt kommer Q6 med ett batteripack som är på 100 kWh brutto (94,9 kWh netto) uppdelat i tolv moduler. Audi tror inte på så kallad cell to pack-teknik utan menar att det är bättre att ha kvar modulerna då det underlättar byte av eventuella bristfälliga celler eller moduler.
Cellerna i fråga är prismatiska med en ny kemi, enligt formfaktorn 8:1:1 NCM (åtta delar nickel, en del kobolt och en del magnesium). Utöver att de ska ha högre energitäthet än vad man tidigare erbjudit går de snabbare att producera och batteripacket som sådant har färre kontakter samt mindre kablage.
Räckvidd i de båda konfigurationer som initialt erbjuds, Q6 Quattro och SQ6, är på 625 respektive 598 km. Vart det lider kommer även ett mindre batteri på 83 kWh (brutto) att erbjudas.
Laddning – hög effekt och bank-laddning
PPE-plattformen har precis som J1 (på vilken E-tron GT bygger) en 800 volts elarkitektur. Det här innebär att Q6 kan laddas väldigt snabbt. Maximaleffekten skrivs till 270 kW och att ladda från 10 till 80 procent ska gå att göra på 21 minuter. Eller om man bara vill stå i tio minuter så ska det ge 255 km räckvidd.
Men det är inte det enda. Om man inte hittar en så kallad HPC-laddare som kan hålla så höga effekter kan batteripacket även bank-laddas. Det innebär att batteriet delas upp i två 400 volts-enheter. Dessa kan sedan då laddas i 135 kW vardera och då ska motsvarande från10 till 80 procents laddning gå på runt halvtimmen. Det här är minst lika viktig teknik som den höga maxeffekten eftersom majoriteten av alla snabbladdare inte kan hantera 800/900 volt..
En viktig del i att nå kortast möjliga laddtid är att batteriet förkonditioneras för att få till optimerad temperatur. Detta är dock inget man kan trycka på en knapp för. Nej, för att funktionen ska slås på krävs det att föraren slår på navigering till en snabbladdare, först då hoppar systemet igång när det bedömer att det krävs för att nå optimala förhållanden lagom till att man når laddaren..
På frågan om varför de inte erbjuds en dedikerad knapp var svaret väldigt svävande, däremot sade ingenjörer på plats att om man slår i körläget Dynamic så innebär det att batteritemperaturen optimeras hela tiden under körning.
Att funktionen ger effekt var Audi väldigt tydlig med, när det är minus tio ger förtemperering att laddningen går snudd på dubbelt så snabbt som om man skulle strunta i den.
Vid laddbox har Q6 11 kW som standard, med uttag på båda sidor bilen. Som tillval går det att få 22 KW laddning.
Ingen V2G
Redan i dag erbjuder flertalet tillverkare V2L (vehicle to load), möjligheten att drifta mindre enheter från bilen. Nästa steg är att ta ut större effekter och då pratar vi om V2H/V2G (vehicle to home och vehicle to grid). Den här funktionen får dock inte Q6 eller för den delen PPE-plattformen.
Lite udda med tanke på att tekniken är en del av den mindre avancerade MEB-plattformen.
På den direkta frågan varför svarar Audirepresentanter på plats att ”man tittar på det”, men att det inte är en del av dagens strategi.
Ny elarkitektur
PPE innebär även en helt ny elarkitektur. Plattformen har fem ”superdatorer” som samlat alla funktioner i bilen. Det är en enormt stor skillnad jämfört med att de förut satt på sensor-aktuator-nivå.
Det här gör att man i framtiden ska ha kapacitet att hålla bilen uppdaterad och fräsch på ett helt annat sätt då hårdvara/mjukvara är helt frikopplade från varandra.
Rent konkret kommer Audi på grund av det här enklare kunna erbjuda mer avancerade körassistenter, uppkopplade tjänster samt nya användarupplevelser.
Ansvaret mellan datorerna är uppdelat så att nummer 1 har hand om kördynamik och dämpning. Dator nummer 2 tar assistanssystem, dator 3 löser infotainment medan komforten såsom ljus, klimatanläggning och säten grupperar in under nr 4. Slutligen står dator 5 för det interna nätverket och kommunikationen mellan övriga datorer, fordonet samt uppkopplingen till världen utanför.
En tydlig sak som arkitekturen ger är avancerade funktioner, såsom att spela spel, i head up-displayen och använda svärmdata för navigation.
Nytt infotainmentsystem
Q6:an blir första modellen med det nya infotainmentsystmet och skärmuppsättningen som kallas för ”Digital Stage”. Det förra är baserat på Android Automotive OS, vilket är första Audin som har, och det senare innebär en böjd skärm.
Att ha Android-grund innebär att man kan ha en tredjeparts app-affär och då erbjuda saker som Youtube, webbläsare med mera. Dock, och det är Audi tydliga med, det är inte ett Google-system som bilen har. Det är egen navigation, röststyrning med mera.
Ny ljusteknik
Audi har erfarenhet av att utveckla avancerade lyktlösningar i sina bilar – och så även med Q6/PPE. Tillverkaren menar att de nu lanserar något de är först och ensamma om i världen, nämligen en ”aktiv digital ljussignatur”.
Det innebär att man som ägare ska kunna välja en av sex olika ljuskonfigurationer i strålkastarna. Baktill så har Q6 OLED-ljus som även de förändrar sig beroende på omständighet. Därtill kan de använda symbolspråk och slår man på varningsblinkers får man även varningstriangeln i baklyktorna.
Lansering i Sverige
Nu presenteras bilen och i nästa vecka öppnar orderböckerna. Insteget Q6 Quattro startar på 885 000 kr och SQ6 petar upp prislappen till 1 123 400kr. Är man snabbt framme hinner man få sin bil lagom till sommaren.
Senare kommer dels en bakhjulsdriven long range-version, samt ett billigare alternativ med mindre batteri att presenteras. Något längre fram i framtiden lär vi även få sen en mer prestandaorienterad bil.
Fakta
Audi SQ6
Pris: från 1 123 400kr
Drivlina: Dubbla elmotorer, en per axel
Maxeffekt elmotor: 140 kW fram, 280 kW bak
Systemeffekt: 380 kW / 516 hästkrafter
Acceleration 0-100 km/h: 4,3 sekunder
Topphastighet: 230 km/h
Batterikapacitet: 100 kWh, 94,9 kWh netto
Snabbladdningskapacitet: 270 kW
Ombordladdare: 11 kW / 22 kW
Räckvidd på el: 591 km (svensk spec)
Officiell förbrukning: 1,75-1,84 kWh/mil
Årsskatt: 360 kr
Bagageutrymme: 526 liter, 1 529 liter med fällda säten
Frunk: 64 liter
Max släpvagnsvikt: 2 400 kg
Längd: 4 771 mm
Bredd: 1 939 mm
Höjd: 1 648 mm
Vikt: 2 350 kg
fakta
Audi Q6 E-tron quattro
Pris: från 885 000 kr
Drivlina: Dubbla elmotorer, en per axel
Maxeffekt elmotor: 140 kW fram, 280 kW bak
Systemeffekt: 285 kW / 387 hästkrafter
Acceleration 0-100 km/h: 5,9 sekunder
Topphastighet: 210 km/h
Batterikapacitet: 100 kWh, 94,9 kWh netto
Snabbladdningskapacitet: 270 kW
Ombordladdare: 11 kW / 22 kW
Räckvidd på el: 523 km (svensk spec)
Officiell förbrukning: 1,7-1,94 kWh/mil
Årsskatt: 360 kr
Bagageutrymme: 526 liter, 1 529 liter med fällda säten
Frunk: 64 liter
Max släpvagnsvikt: 2 400 kg
Längd: 4 771 mm
Bredd: 1 939 mm
Höjd: 1 648 mm
Vikt: 2 325 kg