Elbilar

Elbilen liknas vid en låda på hjul – ska skaka om marknaden

Foto: Canoo
Foto: Canoo
Foto: Canoo
Foto: Canoo
Foto: Canoo
Foto: Canoo
Foto: Canoo
Foto: Canoo

Glöm ”Tesla-dödande” prestanda eller enorma prislappar. Amerikanska Canoo beskriver sin första produkt som en praktisk och rymlig. Men trots att bilen är lanserad – har de inte för avsikt att sälja den.

Publicerad

I våras gick uppstartsbolaget Canoo ut med löftet att de skulle "befria oss från bilägandets tyranni". Detta eftersom deras tanke är att med hjälp av blockkedjeteknik abonnera ut sina bilar. Nu har de lanserat sin första bil, vilken verkligen drar fördelen av elektrifieringen till sin spets. Bland annat packas hela drivlinan i bottenplattan. 

Modellen bär samma namn som företaget, och Canoo har verkligen maximerad innervolym. Den är designad av Richard Kim som utöver detta även har BMW i3 och i8 på sitt CV. Utseendemässigt ser det ut som en låda på hjul, en låda med väldigt mycket fönster. Det enda som skvallrar om vad som är fram och bak på lådan är ytterbackspeglarna samt färgerna på lyktorna. 

Inuti är det verkligen ljust och inspirerat av Bauhaus-skolan. Bak är det en u-formad soffa där upp till fem får plats. Därtill finns det ytterligare två fällsäten, och tillsammans med framsätena får det plats totalt nio stycken. Framsätena kan roteras om man skulle vilja socialisera.

Utsikt genom flera vindrutor

I förarsätet möts man av flera udda inslag. Det första är en liten rektangulär ratt, vilket lär vara ganska jobbigt att ha att göra med vid körning. Det andra är att utsikten framåt kan ske genom flera ”vindrutor”. Dels en större frontruta, men sedan ytterligare två på vardera sida om denna – samt en liten rakt föröver. Den sistnämnda påminner mycket om den lösning som Audi visade på sin AI:Trail.

När det kommer till drivlinan så har bilen ett batteripack om 80 kWh vilket ska räcka till 40 mils körning. Motorn, som sitter på bakaxeln, är god för 300 hästkrafter – dock är den inte till för däckbrännande stoppljusstarter utan ska säkerställa att ett fullastat ekipage fortfarande är city-flinkt.

Bäddar för självkörande teknik

Med ombord finns även fem radars, tolv ultraljudssensorer och sju kameror. Hårdvara som någon gång i framtiden kommer att göra att kanoterna klarar av att köra sig själva. Fordonet ska även vara det första äkta elektroniskt styrda på marknaden. Det innebär att den fyrkantiga ratten inte har någon som helst mekanisk koppling till hjulen.

Tanken är att Canoo ska ägna 2020 åt testverksamhet och 2021 lanseras den färdiga produkten. Till en början i USA, men sedan är det Kina som ska erövras. Företaget är även tydligt med att de även ser stor potential att sälja sin skateboard-plattform till andra aktörer som vill bygga elbilar. När, eller om, vi kommer att få se det här fordonet i Sverige återstår att se.