ELBILAR

Easee medger: Har inte haft tillräcklig koll på dokumentationen

Easees vd Jonas Helmikstøl
Easee rensar upp dokumentationen. Det hoppas Easees vd Jonas Helmikstøl ska ge dem grönt ljus och häva försäljningsförbudet i Sverige.

Norska Easees vd ser tvisten med Elsäkerhetsverket som ”vuxenutbildning”. Men han tror att situationen med de säljstoppade laddboxarna kommer att lösa sig. Nu försöker företaget ta in pengar.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det är vi som sätter standarden. Men jag ska ärligt erkänna att vi inte har haft 100 procent kontroll över dokumentationen, säger det norska laddboxföretaget Easees grundare och vd Jonas Helmiksøl, till Teknisk Ukeblad, TU.

I intervjun med den norska tidningen, som publicerades den 3 april, är han mindre kritisk mot Elsäkerhetsverket jämfört med tidigare TU-intervjuer. Då har han hävdat att företaget har behandlats orättvist av myndigheten, som har beslutat om säljstopp för Easees laddboxar. Här kan du läsa en svensk översättning av en intervju där han anser att det har gått prestige i frågan.

Men i den nya TU-intervjun är tonen mildare. Nu är Jonas Helmiksøl inte helt främmande för att Elsäkerhetsverket kan ha en poäng i att företaget inte i tillräcklig utsträckning har dokumenterat hur deras lösningar överensstämmer med relevanta standarder och säkerhetskrav.

Han säger att Easee har haft kontroll över vad de trodde att de måste ha kontroll över. Men att de nu har lärt sig att de har lämnat utrymme för missförstånd. Jonas Helmikstøl säger också att han inser att dokumentationen inte har varit tillräckligt strukturerad. Han kallar det "vuxenutbildning" för företaget. Nu hoppas han att processen ska leda till att situationen ska lösa sig för företaget.

100 000 svenska laddboxar måste åtgärdas

Bakgrunden är att Elsäkerhetsverket i mars beslutade om säljstopp för de populära laddboxarna Easee Home och Charge. De båda modellerna måste dessutom återkallas från återförsäljarna och runt 100 000 laddboxar som finns installerade i Sverige måste åtgärdas. Orsaken är att myndigheten har identifierat säkerhetsbrister hos produkterna. Easee tillbakavisar kritiken och har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Karlstad. Här kan du läsa mer om alla turerna i ärendet.

Easee har nyligen permitterat 138 anställda och försöker ta in mer kapital. Jonas Helmikstøl uppger för TU att företaget är i dialog med flera investerare.

Nu har Förvaltningsrätten i Karlstad bollen. Om domstolen ger Elsäkerhetsverket rätt måste Easee senast 14 juni meddela hur de 100 000 svenska boxarna ska åtgärdas för att eliminera de säkerhetsbrister som framgår i beslutet.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.