ELBILAR

De imponerades av Toyotas elbil med fusk-växelspak

Växelspaken har sex kontakter som anger växelvalet till mjukvaran.

Ars Technica fick provköra Toyotas elbil som låtsas ha manuell växellåda och förbränningsmotor. "Upplevelsen var så märkligt tilltalande", skriver testföraren.

De flesta elbilar saknar helt växellåda, med några få undantag som är utrustade med enklare automatväxellådor. Men bland Toyotas patentansökningar under 2022 kunde åtta sammanfogas till en slags manuell växellåda för elbilar. Då skrev Ny Teknik om biljättens tänkta pseudo-växelspak, och nu har Toyota presenterat produkten i en testbädd. Till detta har Ars Technica fått provköra elbilen med växelspak. 

Manual BEV concept baseras på en Lexus UX300e, och Ars Technica tog bilen några varv runt Toyotas testbana. Mellan sätena sitter en joystick förklädd till växelspak, där en av sex kontakter måste engageras för att välja växel. Bilen har även en falsk kopplingspedal vars varierande motstånd ska ge en verklighetstrogen känsla, och en potentiometer läser av pedalens vinkel. Det skriver Ars Technica.

Konstgjort motorljud

”Fusket” hålls samman av mjukvara, men illusionen vore inte komplett utan rätt ljud. När man trycker på startknappen och sedan varvar "motorn" så hörs ett övertygande morrande genom högtalarna. Och när en av journalisterna testade att släppa upp kopplingen för snabbt så hackade bilen till och stannade. På samma sätt gav mjukvaran ett verklighetstroget gensvar när fel växel valdes ute på banan.

En potentiometer läser av kopplingspedalens vinkel.

I kupén finns även en varvräknare och en växelindikator. Testförarna saknar dock någon form av artificiell feedback för spak och pedal, vilket ju faktiskt existerar i dyrare hårdvara för bilspel. Därför blev upplevelsen syntetisk och nästan en besvikelse – men bara nästan. 

”Så mycket roligare”

För Ars Technica gillade verkligen att köra konceptet och lät sig villigt ryckas med i charaden. De anser att mjukvaran har fångat varje nyans av en manuell bil med förbränningsmotor, 

”I takt med att jag körde igenom växlarna så växte mitt leende allt mer, för upplevelsen var så märkligt tilltalande. Min hjärna visste att varje rörelse med vänsterfoten på kopplingen och vänsterhanden på växelspaken var helt i onödan. Ändå gjorde det saker så mycket roligare”, skriver Ars Technica.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.