Elbilar

ANALYS: Renault Zoe räcker långt – men inte riktigt hela vägen

Renault har tagit upp räckviddskampen mot Tesla & co. med ett nytt 41 kWh-batteri i sin Zoe-modell. Men resultatet delar Europas experter något och den lilla elbilen blir ingen vinnare trots sitt låga pris.

Publicerad

Renault har tagit upp räckviddskampen mot Tesla & co. med ett nytt 41 kWh-batteri i sin Zoe-modell. Men resultatet delar Europas experter något och den lilla elbilen blir ingen vinnare trots sitt låga pris.

Zoe lanserades 2012 och var Renaults första bil som enbart designats till att vara elektrisk. Den är en av de mest populära elbilarna i Europa och har till exempel en marknadsandel på 25 procent i Tyskland. Här i Sverige är Zoe den tredje mest sålda elbilen efter Tesla Model S och Nissan Leaf.

Elbilsutvecklingen går dock snabbt och batterierna tar just nu stora kliv framåt. Något som min kollega Håkan skrev om tidigare i år, när en ny Zoe med ökad räckvidd lanserades:

“För inte länge sedan var det bara Tesla som kunde ståta med långa räckvidder på batteridrift. Nu är det fler som vill vara med och 'leka'. Senast i raden är Renault ZOE.  Med det nya 41 kWh-batteriet levererar elbilen en räckvidd på 400 km (NEDC), vilket motsvarar cirka 300 km i verkliga körförhållanden i stads- och förortsområden. [...] 22 kWh-batteriet och 240 km (NEDC) finns kvar i basutförandet Life.”

Så hur långt räcker – både bildligt och bokstavligt – Zoe med det nya batteriet? Experterna tycker en aning olika i den frågan. Här är två ytterligheter:

“I kronor per kilometer är den oceaner före konkurrenter som Ioniq och Nissan Leaf. Men nu ska vi vara lite ärliga här: det märks att detta är en billig bil. [...] Bilen är relativt dålig ljudisolerad, sätena är inte särskilt sköna att sitta i, de flesta ytor och material känns billiga, baksätet är litet [...]. Zoe är dessutom den enda elbilen på senare tid som inte upplevs som särskilt kvick” – Side3

“Zoe är den bästa elbilen på marknaden och alternativen med längre räckvidd ökar dess attraktion ännu mer, men du måste ta dig tiden att räkna ut vilken som passar dina behov bäst” – Carmagazine

Med det sagt är de flesta journalister generellt sett överens, i de tester som jag läst. Inte minst när det gäller hur Zoe är att köra och hur mycket el den förbrukar. Ska jag summera mitt intryck upplever experterna att:

  • Zoe blir väldigt ansträngd vid högre hastigheter . Krafterna tryter och bilen känns ur balans på snabbare vägar. Men i stan är den behaglig och trevlig att köra, tycker journalisterna. Så här skriver exempelvis Vi bilägare:

    “Med det tunga batteriet längst ner och fjädringen kalibrerad åt det styvare hållet är uppträdandet på vägen stabilt och följsamt. Över skarpa ojämnheter kan det dock klonka rejält från hjulupphängningarna och på motorväg känns bilen ganska nervös. Zoe trivs bäst i lägre hastighet.”

  • Räckvidden varierar kraftigt. Precis som hos andra elbilar varierar räckvidden beroende på körstil, men Zoe verkar vara lite mer känslig än andra. Det gäller inte minst om bilen ska ut på motorvägen eller värmas upp/kylas ned – då försvinner strömmen riktigt snabbt. Något som bl.a. norska Side3 fick erfara i sitt räckviddstest.

Utöver dessa slutsatser  finns det givetvis lite olika omdömen om hur "kul" Zoe är att köra. Dessutom poängterar flera experter att förarsätet ej går att höja eller sänka och några reagerar på den långa laddtiden, så kolla noga upp olika laddtider och vilka laddmöjligheter du själv skulle ha.

När det gäller teknik och infotainment får Zoe beröm från flera för sin enkelhet, men det verkar inte falla sig helt naturligt. “Fumligt att använda” skriver brittiska Autoexpress och tyska Auto Motor & Sport beskriver hur de trycker fel flera gånger. Kort och gott: Zoes system är bra, men det finns bättre.

Designmässigt väcker Zoe betydligt fler känslor och får såväl bu som bä. Europas biljournalister är verkligen inte överens och det som någon tycker är ett “snyggt utseende” (Autonews) beskrivs av någon annan som “udda” (Autoexpress).

Och när någon säger “attraktiv interiör” (Autocar) säger andra “hörapparatsbeige” (Vi bilägare) eller “inte lyxig precis” (Whatcar).

Avgör själv, säger jag. 

Utrymmet och de praktiska sidorna är experterna mer överens om: Zoe får väl godkänt och är mer familjevänlig än exempelvis e-up:

 “Som en fullständig femsitsare med ett 338 liters bagage (det är 38 liter mer än i en Clio), är Zoe ett bättre val än Volkswagen e-up! om du regelbundet kör runt passagerare och bagage. Faktum är att konstruktionen är så imponerande att bilens utrymmen i stort sett matchar vilken supermini som helst där ute” – Autoexpress

Men några svagheter finns det även på denna punkt: baksätet går bara fälla i ett stycke och det är en hög kant från bagagerumskanten ner till golvet.

Slutligen har vi priset. Och när det gäller Zoe är det inte helt oväsentligt: det har tidigare varit Renaults riktigt stora konkurrensfördel. Men med det nya batteriet stiger priset och flera biljournalister reagerar på det. Så här skriver exempelvis brittiska Carmagazine:

“Ökad räckvidd i en elbil är utan tvekan en bra sak. Det erbjuder alla möjliga sorters möjligheter, olika typer av ägare och sätt att använda bilen på. Men det här nya batteriet är inte billigt [...]. Så frågan blir då om den dubbla räckvidden är värd den extra kostnaden? [...] Se det så här: 22 kWh-batteriets pris och räckvidd gör den till en utmärkt andrabil medan den dyrare 41-versionen blir en hygglig första-och-en-halv-bil när kostnaden går ut på djupare vatten [...].”

Utifrån analysen ovan låter Zoe inte precis som en favorit hos Europas biljournalister. Men faktum är att den får 78,5 poäng i Europaindex och tar en fjärdeplats på listan för elbilar (!). Därmed placerar den sig över bl.a. Volkswagen e-up!, Nissan Leaf, BMW i3 och Tesla X.

Förklaringen?  Zoe är, trots prisökningen med det nya batteriet, fortfarande relativt billig för att vara en elbil och erbjuder bra utrymmen tillsammans med trevlig stadskörning. Faller utseendet och interiören sedan en i smaken finns det inte så mycket att anmärka på.

Så Renault Zoe räcker faktiskt ganska långt – både bildligt och bokstavligt. 

Men det hade behövts lite mer förfining för att räcka hela vägen.

: 78,5 av 100 (ett snitt baserat på 17 tester)