HÅLLBAR INDUSTRI
LKAB och Hybrit får miljarder i stödpengar
Hybrit-satsningen innebär att fossilfritt stål ska produceras i norr. Arkivbild.
Adam Sundman/SvD/TT
Det statliga gruvbolaget LKAB och Hybrit-satsningen får 3,1 miljarder kronor i stöd av Industriklivet, Energimyndighetens program för att stödja övergång till fossilfritt.
Pengarna ska gå till en demonstrationsanläggning i Gällivare för produktion av fossilfri järnsvamp.
Det är LKAB som bygger anläggningen, och därmed är det LKAB som får ta emot pengarna.
– Vi välkomnar beskedet att staten är med och delar den inledande risken i detta avgörande steg för att industrialisera Hybrit-teknologin. För att mota klimatförändringarna behöver vi komma framåt snabbt, och för att hålla takten är det viktigt att vi får alla förutsättningar på plats inför kommande investeringsbeslut, säger Jan Moström, vd för statligt ägda LKAB, i ett pressmeddelande.
Hybritsatsningen är ett samarbete mellan LKAB, SSAB och Vattenfall, och syftet är att producera fossilfritt stål med hjälp av el och vätgas.
Tioprocentig utsläppsminskning
Ursprungligen ansökte bolagen om 4,9 miljarder kronor i stöd, men i oktober i år sänkte de summan till 3,7 miljarder kronor. Då förtydligades också att det blir LKAB som blir ansvarigt för den kommande demonstrationsanläggningen. Energimyndigheten beviljade alltså 3,1 miljarder av de sökta 3,7 miljarderna.
Planen med demonstrationsanläggningen är att producera drygt 1,3 miljoner ton järnsvamp per år. Volymerna är avsedda för SSAB:s omställning.
Genom att tillverka järnsvamp med vätgas i stället för kol kan koldioxidutsläppen i stålindustrin i stort sett elimineras. Masugnarna ersätts då av schaktugnar som producerar järnsvamp och elektriska ljusbågsugnar som smälter järnsvampen. SSAB räknar med att kunna minska Sveriges utsläpp med tio procent omkring år 2030.
Ska kunna säljas på licens
Elbehovet för demonstrationsanläggningen i Gällivare beräknas till cirka 5 TWh per år vid full drift. Framför allt behövs elen för att framställa vätgas i elektrolysörer.
Hybrit har tidigare beviljats drygt 520 miljoner kronor i statsstöd och även tilldelats 143 miljoner euro från EU:s Innovationsfond.
LKAB, SSAB och Vattenfall äger det gemensamma utvecklingsbolaget Hybrit Development, som ska fortsätta att utveckla tekniken. På sikt är målet att den ska kunna säljas på licens, så att den även kan användas av andra aktörer utanför ägarkretsen.
Det nya bolaget H2 Green Steel, som bygger ett nytt stålverk utanför Boden där samma grundteknik ska användas, har också ansökt om bidrag från Energimyndigheten. 3,8 miljarder kronor ligger deras ansökta summa på.