”Vi behöver en teknikneutral finansiering – var inte orolig för solenergi i elnätet”
DEBATT. I veckan väntas regeringen presentera en plan för finansiering av ny kärnkraft. Att bygga ut kärnkraften behöver inte vara fel, men om det sker på bekostnad av billigare energislag, som byggs ut här och nu, då går vi i en farlig riktning, skriver Mattias Ringqvist, Svea Solar.
Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.
De främsta argumenten mot vind- och solenergi är att de är väderberoende, inte alltid producerar energi när den behövs och därmed belastar elnätet.
Men faktum är att nästan 90 procent av alla solcellsanläggningar som köps i dag kombineras med ett hembatteri. Det är en enorm ökning från cirka 30 procent i början av 2024. Det innebär att dessa solenergianläggningar inte alls är en belastning för elnätet. Tvärtom är de med och bidrar till ett stabilt elnät med lokal produktion och lagring.
Marknaden för hembatterier i Sverige har vuxit 30 gånger sedan 2021 enligt Skatteverkets statistik om ansökningar för grönt avdrag, och väntas fortsatt mångdubblas kommande år. Batterierna blir mer effektiva, väsentligt billigare och har därtill fler användningsområden i dag, vilket driver på den ökade efterfrågan. I dag kan man använda ett batteri för att köpa och sälja el, optimera sin egen elanvändning, och bidra med kapacitet till elnätet. Den snabba utvecklingen gör att potentialen för solceller och batterier ständigt underskattas.
Regeringens utredare Mats Dillén föreslår garanterade ersättningsnivåer för kärnkraft. Det riskerar att påverka hela energimarknaden. Om regeringen beslutar att premiera kärnkraft på ett sätt som gör det svårare för utbyggnad av förnybar energi kommer vi att se högre elpriser som slår direkt mot svenska hushåll.
Vindkraft och solenergi är de överlägset billigaste energislagen och också de enda kraftslagen som kan byggas ut på kort tid. Produktionen från sol och vind kompletterar också varandra på ett bra sätt, när det är blåsigt är det sällan soligt och tvärt om, solen producerar mer på sommaren och vindkraften under blåsiga vinterdagar.
I och med att nästan alla solcellsägare också är batteriägare är det inte en lika väderberoende och opålitlig energikälla som ibland påstås i debatten.
Kärnkraftens produktion är jämn och stabil, men det innebär inte att den producerar el när den faktiskt konsumeras, det är en relativt statisk energikälla. Ett hushålls elkonsumtion är väldigt ojämn över dygnet, konsumtionen toppar på både morgon och kväll för att sedan vara relativt låg mitt på dagen. Det innebär att vi behöver flexibilitet i elnätet, för att snabbt upp- eller nedreglera produktion och konsumtion av el. Vattenkraften löser en stor del av det problemet i Sverige, men att bygga ut vattenkraften är svårt och det är här batterier får en viktig roll.
Annons
En stor fördel med solenergi är att elen produceras precis där den används och vi slipper långa och energikrävande transporter av el vilket innebär att vi inte behöver bygga ut elnätet i samma utsträckning när hushåll blir mer självförsörjande.
Att decentralisera energiproduktionen innebär även stora fördelar ur ett geopolitiskt perspektiv, i Ukraina har vi sett att kraftverk tidigt blev ett strategiskt mål när Ryssland tidigt tog kontroll över kärnkraftverket i Zaporizjzja. Producerar vi el i små anläggningar lokalt blir vår elförsörjning säkrare, i händelse av krig eller konflikt.
Mattias Ringqvist, vd Svea SolarSvea Solar
I och med att nästan alla solcellsägare också är batteriägare är det inte en lika väderberoende och opålitlig energikälla som ibland påstås i debatten. Med hjälp av optimerade batterier kan vi jämna ut hushållens konsumtion över dygnet, och anpassa den efter både prisnivåer och kapacitetstoppar i elnätet. Det är något som gynnar enskilda hushåll, men även minskar elpriser för alla elkonsumenter i samhället.
Att regeringen och oppositionen sitter vid samma bord och diskuterar energiförsörjningen är en välkommen förändring och helt avgörande för att vi ska lyckas med den pågående elektrifieringen. Kärnkraften har tjänat oss väl historiskt, men finansieringen av kärnkraft får inte bromsa utbyggnaden av energislag som är billigare och väsentligt snabbare att bygga ut.
Vi vill se en teknikneutral finansiering, låt marknaden bestämma och det bästa energislaget vinna.