DEBATT

Markus Selin (S), riksdagsledamot.

S: ”Näringslivet kan bli mer redo – inrätta myndighet för ekonomiskt försvar”

DEBATT. Försvarspolitik innefattar teknikutveckling, värdekedjor och svensk industri. Sverige behöver en ny myndighet för näringslivets försörjningsberedskap, skriver Markus Selin (S).

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Treårsdagen för Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina närmar sig. Ett folkrättsvidrigt krig, som inte bara handlar om Ukrainas frihet och demokrati, utan om hela Europas framtid. 

Kriget påminner om första världskrigets skyttegravskrig, men med moderna tekniska inslag som drönare och satelliter. Vi måste fortsätta att stötta Ukraina. Vi behöver också stärka svenskt försvar, och här kan vi göra mer.

Världsläget präglar såklart Socialdemokraternas arbete i riksdagen – hur vi agerar, viljan, vad vi säger och vad vi skriver. Teknikutveckling och svensk industri går som en röd tråd i vårt arbete. Sverige är ett ingenjörsland, en kunskapsnation och vi socialdemokrater bejakar ett starkare försvar, en teknikutveckling och fler jobb i hela landet.

Myndigheten ska exempelvis ge svar på hur försörjningskedjor ska byggas och relationen mellan stat, näringsliv och myndighet ska samordnas för bästa effektivitet under kris och krig.

Våra förslag spänner från rymden via utvecklingsprogram för drönare, till hantering av säkerhetskänslig information, kunskapsuppbyggnad, inrättandet av en haverikommission gällande cyber- och informationssäkerhet, att förutsättningar för ytterligare en ubåt måste undersökas, liksom en framtida ny ubåtsklass. 

Sverige har så kallade väsentliga säkerhetsintressen fastslagna av riksdagen med stridsflyg, ubåtar, sensorer och krypto. Vi menar att även ammunition ska räknas in som ett väsentligt säkerhetsintresse, vilket skulle ge långsiktighet och ytterst prioriteringar inför krigets krav.

Industrins förmåga att upprätthålla och kunna ställa om sin verksamhet är central för ett fungerande Sverige i kris och krig. Ifjol kom 55 procent av Sveriges BNP ur export, omkring 80 procent av BNP:s värde från privata företag. 

Här kan SD-regeringen göra mer. Vi anser att de skyndsamt bör utreda tillsättandet av en ny myndighet för näringslivets försörjningsberedskap och ekonomiskt försvar. Myndigheten ska exempelvis ge svar på hur försörjningskedjor ska byggas och relationen mellan stat, näringsliv och myndighet ska samordnas för bästa effektivitet under kris och krig. Näringslivet kan bli än mer redo, Sveriges beredskap ännu starkare.

Då Sveriges egna behov är mindre än framställningspotentialen vill vi se en upprättad försvarsindustristrategi – för svensk produktion, frihetsgrader, forskning och export. Ett försvarsindustriellt avtal mellan Sverige och Finland vill vi härtill se upprättat. Vissa gemensamma projekt pågår, till exempel kring automatkarbiner och pansarterrängbilar, men detta räcker inte. Finland och Sverige har gjort mycket genom åren, men aldrig det här och detta blir ytterligare sätt att bygga styrka.

Den SD-stödda M-KD-L-regeringen får varken dra benen efter sig eller sprida tvivel i nämnda områden, vilket särskilt gäller den kommande större frågan: vårt framtida stridsflyg. 

Arbetet med förstudier och tidpunkten för beslutet kring framtidens stridsflyg pockar på. Ledtiderna är långa och svenskt alternativ måste prioriteras. Olika grader av samarbete kan senare visa sig behövas men vi socialdemokrater menar bestämt att svensk forskning, kompetens, erfarenheter och specifikationer ska prägla det framtida beslutet om framtida stridsflyg. Nu behöver vi få besked från regeringen om stridsflyget – kommer de säkerställa att svensk kompetens och utvecklingsförmåga värnas?

Vårt försvar kräver samarbete och uppoffringar. Vi socialdemokrater ser att försvars- och säkerhetspolitiken kostar men det yttersta syftet är att garantera Sveriges oberoende och självständighet. Detta ska vara en given prioritering för ingenjörslandet Sverige.

Markus Selin (S), riksdagsledamot, suppleant i försvarsutskottet och EU-nämnden, civilingenjör och civilekonom

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.