DEBATT
Svenska EU-parlamentarikern Arba Kokalari vill se fler regeländringar för att driva på utvecklingen inom ai i EU.
Stavros Tzovaras
”Europa behöver en femte frihet för data – och mer spetsforskning”
DEBATT. EU:s satsning på att mobilisera 200 miljarder euro för ai-satsningar är inte tillräcklig för att Europa ska kunna konkurrera med Kina och USA, skriver Arba Kokalari, parlamentariker i EU-parlamentet för Moderaterna.
Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.
Det pågår ett skifte i europeisk politik, med ökat fokus på innovation, investeringar och konkurrenskraft framför nya regleringar. För att Europa ska kunna vara ledande i ai och nya teknologier måste vi skapa rätt förutsättningar för näringslivet.
En fungerande digital infrastruktur, ett attraktivt investeringsklimat och regelförenklingar är helt avgörande i detta.
EU-kommissionen presenterade nyligen en mobilisering av 200 miljarder euro för att göra Europa till en ai-kontinent, främst genom privata investeringar. Det är ett steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt för att Europa ska kunna konkurrera med Kina och USA om att bli ledande i utvecklingen inom ai.
”Europeiska företag behöver fler ingenjörer, inte fler jurister som försöker navigera i olika lagstiftningar.”
Från politikens sida behöver vi skapa förutsättningar för innovation och tillväxt med förutsägbara regler.
1. Det måste bli enklare för företag att växa och skala upp. Vi måste ta bort hinder för digital handel på EU:s inre marknad för att företag ska kunna växa i Europa och vi måste underlätta för privata investeringar. Det bör ske genom mer integrerade kapitalmarknader och ett förbättrat investeringsklimat. Inget svenskt företag ska behöva söka sig till USA för att få de investeringar som behövs för att växa.
2. Vi behöver göra det enklare att attrahera talang till Europa och satsa mer på spetsforskning inom ai. För att vara ledande i digitaliseringen behövs teknisk expertis som sträcker sig över flera branscher. Det förutsätter utbildning och kompetensutveckling, satsningar på forskning och innovation, men också förutsättningar för att rekrytera internationella talanger.
3. De av EU redan beslutade lagarna måste genomföras på ett sätt som fungerar för näringslivet. Jag bevakar bland annat genomförandet av ai-förordningen för att minska ai-reglernas överlappningar med andra lagar. Därtill behövs regelförenklingar och konsekvensanalyser som inte bara tittar på enskilda lagförslag utan på den totala effekten av regelverk. Där bör vi öppna upp gdpr och göra förenklingar utifrån ett konkurrenskraftsperspektiv.
4. Arbeta för en femte frihet för data. Brist på och begränsningar av delning av data är en stor utmaning för att utveckla ai-modeller. Om EU vill bli ledande i ai och molntjänster kan vi inte ha stelbenta regler kring datadelning som gör att företag måste vända sig till USA för att utveckla sina affärsmodeller. Genom att skapa en femte frihet för data kan vi ge europeiska företag den friheten att växa och konkurrera på en global marknad.
5. Säkerställ cybersäkerhet och minska sårbarheter i digital infrastruktur. När EU halkar efter får det inte bara ekonomiska konsekvenser, utan säkerhetspolitiska sådana. Vi måste stärka cybersäkerheten för att skydda vår digitala infrastruktur från yttre påverkan. För att företag och användare fullt ut ska kunna använda sig av möjligheterna som digitaliseringen medför behöver vi också säkerställa att dessa upprätthåller grundläggande säkerhetskrav.
Europeiska företag behöver fler ingenjörer, inte fler jurister som försöker navigera i olika lagstiftningar.
Det är dags för politiken att skifta fokus från att inte bara se risker med ai, utan också se de möjligheter som tekniken medför. Mer teknik är nyckeln till fler jobb, en hållbar framtid och en grön omställning. Dit kan vi nå genom att främja investeringar, regelförenklingar, datadelning och cybersäkerhet.
Vi har gjort det förut, och vi kan göra det igen. Tiden är inne för att säkerställa att Europa inte bara följer den tekniska utvecklingen, utan leder den.
Arba Kokalari, (M) Europaparlamentariker
DELTA I DEBATTEN
Vill du skriva en debattartikel eller en replik?
Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se
Tänk på detta:
• Texten ska vara unik för Ny Teknik.
• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.
• Undvik förkortningar och utropstecken.
• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.
• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.
• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.