DEBATT

”EU är vårt bästa hopp för stark digital integritet”

Bilden visar ett porträtt på en man med blå blazer, grön skjorta, kortklippt hår och runda glasögon.
Svante Linusson, professor på KTH och kandidat till EU-valet för Centerpartiet.

DEBATT. Politiker som ivrar för ökad teknisk kontroll har också ofta en väldigt begränsad förståelse av de tekniska möjligheterna. EU är vårt bästa hopp att sätta stopp för detta, men då behöver vi politiker som inte är digitala analfabeter, skriver Svante Linusson (C), kandidat till EU-parlamentet.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Politiker från olika läger älskar att lägga förslag på ökad kontroll av medborgarna för att visa sig handlingskraftiga. I jakten på röster struntar de glatt i både om det är tekniskt genomförbart eller om det verkligen är önskvärt med ett samhälle där myndigheterna vet allt om vad vi gör och var vi är. EU är vårt bästa hopp att sätta stopp för detta, men då behöver vi politiker som inte är digitala analfabeter.

Socialdemokraterna driver hårt det så kallade ”chat control”, ett förbud mot EU:s invånare att använda sig av säker kryptering när de kommunicerar. Principen är att om myndigheterna vill veta vad alla skriver på en viss app så ska appen snällt berätta det. 

Förespråkarna av chat control, tex Evin Incir (S), säger att polisen då kommer kunna gripa män som ägnar sig åt grooming. Problemet är att andra då får betala dyrt för detta, till exempel de kvinnor i Polen och Malta som inte längre tryggt kan kontakta en gynekolog på samma app för att göra en abort, eftersom det är förbjudet i dessa länder. 

Många länder i unionen går i auktoritär riktning och skulle välkomna övervakningsmöjligheterna i chat control. Detta väljer förespråkarna att bortse från. Förslaget har tagits fram av EU-kommissionären Ylva Johansson (S), men även de svenska regeringspartierna har tyvärr ställt sig bakom förslaget i EU-nämnden. Det är ännu inte avgjort utan förhandlas intensivt av Belgiens ordförandeskap i detta nu.

Andra klåfingriga förslag är ansiktsigenkänning med ai som Moderaterna och Kristdemokraterna vill använda i alla 26 000 kameror i Stockholms lokaltrafik. Eller Miljöpartiet Daniel Hedéns idé om att privatbilar ska utrustas med gps så att myndigheterna ska kunna följa enskilda bilar och beskatta dem beroende på hur långt man kör, var i landet man kör och vid vilken tidpunkt.

Jag ser Europaparlamentet som den folkvalda församling som har störst möjligheter att begränsa nationella regeringar som vill införa massövervakning.

Bakdörrar för polisen i meddelandeappar och kontroll om vem som är var är inte bara ett problem om stater blir odemokratiska. Finns det en bakdörr så är det stor risk att även andra hittar den. Och då kan det bli helt andra som har ständig koll på vad vi gör och var vi är.

Sverigedemokraterna har avslöjats att bakom anonyma sociala mediekonton föra ut mindre rumsren argumentation som man inte riktigt vill stå för i sina egna kanaler. Det är givetvis förkastligt av ett stort riksdagsparti, men reaktionerna missar ofta målet. Till exempel vill Heléne Fritzon (S) införa registrering på sociala medier och därmed de facto ta bort möjligheten att vara anonym. 

Men att ett parti använder sig av svart propaganda måste ju bemötas med vettiga politiska åtgärder och inte begränsa individers demokratiska rättigheter. Kristdemokraterna och Liberalerna har i valrörelsen också gjort flera utspel om att man ska vara tvungen att registrera sig för att få ha konton i sociala medier. Varför vill dessa politiker ge Kina, Facebook och Elon Musks X (tidigare Twitter) register över svenska medborgare?

Politiker som ivrar för ökad teknisk kontroll har också ofta en väldigt begränsad förståelse av de tekniska möjligheterna. Som när Heléne Fritzon lanserar sitt förslag i P1 Morgon så säger hon flera gånger att det är individers IP-adresser som ska registreras. Det vore onekligen en gigantisk övervakningsapparat värdig Kina, hur man ens ska få det att fungera med den nya standarden IPv6? Att förstanamnet för Sveriges största parti, förutom det stora integritetsintrånget, lanserar förslag som är så tokiga rent tekniskt är väldigt anmärkningsvärt. Och eftersom det är enkelt att kringgå genom att använda VPN för de som verkligen är kriminella blir det helt verkningslöst.

Men modern teknik kan, rätt använd, öka möjlighet för integritet. Jag ser Europaparlamentet som den folkvalda församling som har störst möjligheter att begränsa nationella regeringar som vill införa massövervakning. Det är en central fråga för mig att driva som Europaparlamentariker.

Svante Linusson, Centerpartiet, plats 3 i valet till Europaparlamentet, professor i matematik, KTH

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.