Hållbar industri

– Vi bygger hus som maskiner

Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Örebrobostäder, visar mätsystemets hjärna, PLC:n, som sitter i ett automationsskåp i varje hus. Foto: Christer Pöhner
I varje lägenhet sitter en temperaturgivare som mäter lufttemperaturen. Foto: Christer Pöhner
Intill automationslådan finns en display som visar information om huset. Foto: Christer Pöhner

Örebrobostäder har byggt upp ett eget system för fastighetsautomation med standarddelar från industrin. – Jag vill aldrig mer bli inlåst till en leverantör, säger automationschefen på företaget.

Publicerad

I slutet av 1990-talet inledde Örebrobostäder ett försök med individuell mätning och debitering av värme och vatten.

Tanken var att de boende skulle sänka sin energianvändning om de själva kunde påverka sin nota.

Örebrobostäder tecknade ett avtal med en leverantör av fastighetsautomation som skulle mäta energianvändningen i varje lägenhet. Men tekniken strulade.

– Listorna med förklaringar från den berörda leverantören på vad som måste åtgärdas blev längre och längre. När de samtidigt ville påföra en licensavgift på 600 000 kronor per år så började vi verkligen dra öronen åt oss, berättar Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Örebrobostäder.

2004 avbröts försöket. I stället övertygade Jonas Tannerstad företagsledningen om att en ny lösning för individuell mätning skulle införas i ett nybyggnadsprojekt.

Han har en bakgrund som utvecklingsingenjör i maskinindustrin och ville bygga ett enkelt system där varje del var utbytbar med standardiserade delar.

– Jag var riktigt urless på tekniskt proprietära lösningar. Nu bygger vi våra hus som en maskin, med samma produkter som används inom industrin. Det gör att vi får mycket bättre reglering, och eftersom leverantörerna är konkurrensutsatta blir tekniken mycket billigare, säger Jonas Tannerstad.

Mätsystemet fungerar så att temperaturgivare i varje lägenhet skickar mätvärden till en PLC, en programmerbar styrenhet, som reglerar värmesystemets undercentral utifrån mätvärdena.

– Huset övervakas mer exakt i realtid och små fina justeringar av temperaturen görs hela tiden. Det är lite som med eco driving, nu blir det en lugnare körning, säger Jonas Tannerstad.

Vattenförbrukningen mäts via vattenmätare i ledningarna som går in i lägenheterna. Mätarna rapporterar sedan värdena till PLC:n.

Eftersom systemet har byggts med standardiserade delar kan Örebrobostäder enkelt lägga till nya funktioner.

Hittills har det kompletterats med extra elmätare som mäter husets egen elanvändning till hissar, ventilation, motorvärmare och belysning, och nyligen har ett hus försetts med en väderstation som ger PLC:n information om vädret i realtid. Ett avtal har också tecknats med en väderprognostjänst som förser PLC:n med information om vädret 48 timmar framåt.

– Jag vet faktiskt inget individuellt mätsystem med samma flexibilitet som uppnås med vår industriella standardiserade tillämpning, säger Jonas Tannerstad.

I Örebrobostäders system debiteras inte hyresgästerna för värmen. Temperaturmätningarna används endast för att förbättra justeringen av den centrala uppvärmningen. Ändå har man sett en energibesparing på fyra till sju procent. Mätningen och debiteringen av vatten har lett till en energibesparing på mellan 22 och 25 procent.

Mätare sätts in i alla nya hus och vid större renoveringar

Örebrobostäder sätter in sitt egenutvecklade mätsystem för vatten och värme i alla nya bostäder och i byggnader som genomgår större renoveringar. ­Hittills har 1 500 lägenheter utrustats med systemet.

En temperaturgivare i hallen på varje bostad mäter lufttemperaturen och skickar informationen till ett slags dator, en så kallad PLC (programmable logic controller), i huset. Utifrån mätvärdena styr PLC:n värmesystemets undercentral, så att temperaturen i vattnet som går ut i ledningarna till lägen­heterna anpassas efter informationen.

Mängden tappvarmvatten och tappkallvatten som går in i lägenheten mäts via mätare i ledningarna. Mätarna rapporterar informationen vidare till PLC:n, som skickar dem vidare till Örebrobostäders centrala server. Hyresgästerna debiteras ­sedan via hyresavin för den mängd vatten som förbrukas.

Via en dator eller smart telefon kan hyres­gästerna koppla upp sig på Örebrobostäders server och enkelt följa sin egen förbrukning av vatten och värme.