Hållbar industri
Tomflaskor går ny väg som skumglas
Fabriken har en bekant doft. <br></br>- Det är parfym och gammal öl, säger Stein Arne Saethre, som är plats- och produktionschef på Hasopor Hammar.
Förklaringen är inte firmafest. Den speciella aromen kommer av råvaran som används i fabriken - återvunnet förpackningsglas.
I södra Närke pågår Sveriges enda tillverkning av lättfyllnadsmaterialet skumglas. Att norska Has Group valde att ha den svenska produktionen i Hammar beror på samhällets närhet till de tre stora - Stockholm, Oslo och Göteborg.
Det är heller ingen tillfällighet att Hasopor är granne med Svensk Glasåtervinning, som täcker fabrikens behov av gammalt glas. Varje år får glasåtervinningen in drygt 170 000 ton förpackningsglas och Hasopor kan ta till vara på nästan 10 procent.
Tillverkningen av skumglaset fungerar lite som på ett bageri. Receptet är enkelt. Glaskross mals till ett fint pulver, som blandas med jäsmedel. Degen värms i en ugn, och ut kommer en kaka av poröst glas. Den trycks ut ur ugnen i en lång, sammanhängande remsa, likt modellera.
Remsan är någon meter bred, och en dryg decimeter hög. När den når kanten på transportbandet, bryts den av avkylningen till mindre kakor av skumglas. Just nu samlar Hasopor för ett jättelager som ska hamna under svenska vägar.
Skumglas är ett alternativ till cellplaster eller lättklinker, som lecakulor. Lättfyllnadsmaterialen har en isolerande förmåga, och används därför till exempel för att fylla ut och bygga upp grunden för vägbanor och hus. Skumglasets kantiga struktur gör dessutom att det ligger stabilt, och inte rullar iväg.
- Till en husgrund går det kanske 90 kubikmeter skumglas, medan ett vägbygge kan handla om 7 000-8 000 kubikmeter, säger Stefan Nordahl, marknads- och försäljningschef på Hasopor.
I Norge undersöker man flera alternativa användningsområden för materialet. Några kennlar har fått det för att testa att ha som grus i sina hundgårdar.