Hållbar industri

Här tvättar golvet sig självt i ladugården

Det rörliga golvet kan tvätta sig självt ofta så att kalvarna ska hålla sig friska. Foto: Moving Floor
Längst fram i boxen, där kalvarna utfodras, rullas det smutsiga golvet ner. På undersidan skrapas det rent och i boxens bakre del rullas det rena golvet fram igen. Foto: Moving Floor
Strö matas automatiskt ut på golvet i den bakre delen av boxen. Foto: Moving Floor

Golvet snurrar långsamt runt. Spillning faller av och smuts skrapas bort. Så rengörs kalvarnas boxar automatiskt utan vatten. Nu ska den svenska uppfinningen lanseras i Kina.

Publicerad

Ett tv-program om gnuer på den afrikanska savannen ändrade inriktningen på den gotländska grisbonden Tommy Lindvalls liv. I programmet berättades om hur gnuerna sällan blir sjuka eftersom de rör sig över stora områden och därmed inte vistas i egen eller andras spillning.

Det fick Tommy Lindvall att dra slutsatsen att golvet borde röra sig i djurens boxar inom lantbruket.

– Kan vi inte föra djuren över stora områden själva måste vi få något annat att röra sig, berättar hans dotter, Katja Lindvall, vice vd i Moving Floor.

Just då höll Tommy Lindvall på att bygga ett nytt grisstall. Men efter att ha sett tv-programmet kändes det inte helt rätt.

– Vi bygger ett system som kräver mänsklig arbetskraft för att få rent, vi går där två gånger per dag och varje dag efter lunch ser det ut som om man aldrig har varit där. Samtidigt tillåter inte ekonomin att vi går fler gånger per dag, berättar Katja Lindvall.

Strö matas ut automatiskt

Så Tommy Lindvall började tänka på transportband som en möjlig lösning och kontaktade LKAB för att lära sig mer. Utvecklingsarbetet tog lång tid, men nu har familjeföretaget Moving Floor säkrat över 100 patent globalt.

Idén om transportband i boxarna har omvandlats till en fungerande lösning som finns i över 100 gårdar i norra Europa.

Lösningen innebär att golvet sakta rullar runt, i genomsnitt en meter var femte minut. Det betyder att det i snitt hinner snurra två varv per dygn.

Spillningen faller av i ena änden av boxen. På undersidan skrapar en tunn stålplåt bandet rent.

I andra änden av boxen rullas rent golv fram och strö matas ut automatiskt från en behållare.

Hur ofta bandet ska rengöras kan lantbrukaren själv ställa in på en skärm i ladugården. Intervallen kan justeras i takt med att djuren växer.

Inspiration från fordonsindustrin och Ikea

Bandet drivs med tryckluft, vilket gör att förflyttningen blir något ryckig. Men kalvarna i boxen ska inte bli störda av rörelsen, enligt Katja Lindvall.

– Det var vår första fråga när vi började utvecklingen. Vi har utfört många beteendestudier på lantbruksuniversitet och fastställt att djuren inte på något vis påverkas av rörelsen. SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, undersökte korrelationen mellan djurens rörelse och golvets rörelse men kunde inte se någon sådan.

I den ände av boxen där det smutsiga golvet rullas ner finns en säkerhetsbalk som stoppar bandet om kalven kommer för nära. Bandet står stilla tills kalven har flyttat sig.

För att delarna i systemet ska vara enkla att byta ut har Moving Floor försökt använda sig av standardkomponenter. Det är anledningen till att tryckluft används som drivsystem. Inspirationen kommer från fordonsindustrins bromslösningar.

Ikea har varit en annan inspirationskälla. Även Moving Floors system levereras i platta paket till kunden.

Moving Floor pekar på flera fördelar med deras snurrande golv. Kalvarna håller sig friskare, vilket gör att antibiotikaanvändningen kan minskas, och de växer fortare. Det gör att kossan kan insemineras snabbare och lönsamheten ökas.

Grisarnas tuggande ställde till problem

Nu satsar företaget på att etablera sig i Kina. Där är det en stor fördel att systemet rengör boxarna helt utan vatten.

– Många konventionella stallar i Kina använder upp till 150 liter vatten per dag och gris bara för dess rengöring. Med vårt system behövs inget vatten per gris och dag. Det ger en enorm effekt, säger Katja Lindvall.

Systemet gör det också möjligt att fånga upp spillning och urin så att försurande kväveutsläpp kan minskas.

När Tommy Lindvall började sitt utvecklingsarbete var det med grisar i fokus. Det var ju grisar han själv hade på gården. Men det var svårt att hitta en golvmatta som grisarna inte tuggade sönder.

– För tio år sedan testade han produkten för kalvar i stället. Och det fungerade dag ett. Så då blev vår start att lansera för mjölksektorn i stället, berättar Katja Lindvall.

Men alldeles nyligen har företaget lyckats hitta ett golv som klarar grisarnas tuggande.

– Det är en plastmatta av hård plast som valsas fram. Så vi lanserar produkter för grisar först i år, säger Katja Lindvall.

Här berättar mjölkbönderna Campeau i Kanada om sina erfarenheter av Moving Floor:

Fått pris av Nordea

Omsättning: 760 000 kronor (2016).

Säte: Visby.

Grundat: 1997.

Antal anställda: Fyra (plus konsulter).

Drivs av: Systrarna Peg Söderberg och Katja Lindvall.

Moving Floor utsågs under Almedalsveckan till vinnare av Nordeas Social Impact Award inom Serendipity Challenge.

Motiveringen lyder: ”Det finnande bolaget av Nordea Social Impact Award siktar direkt in sig på den marknad där de kan göra mest nytta. Med en innovativ och intressant produkt som tacklar enorma utmaningar så som klimatpåverkan och antibiotikaresistens är detta ett bolag som kommer att göra stor skillnad för både den bransch de verkar i men också för världen.”