Hållbar industri

Här är Tysklands Industri 4.0

Industri 4.0 står för den fjärde industriella revolutionen med smarta, uppkopplade fabriker där produkterna styr sin egen produktion. Foto: All Over Press
Elektriciteten var den andra industriella revolutionen. Foto: TT
Elektroniken ses som den tredje industriella revolutionen. Foto: Wikimedia
Industri 4.0 står för den fjärde industriella revolutionen med smarta, uppkopplade fabriker där produkterna styr sin egen produktion. Foto: Siemens

Den tyska regeringen satsar mer än två miljarder kronor på prestigeprojektet Industri 4.0. Men vad är det egentligen? Ny Tekniks Marie Alpman reder ut begreppet.

Publicerad

Vad är bakgrunden?

Tyskland är beroende av sin tillverkande industri. Industri 4.0 är därför ett viktigt framtidsprojekt för att landet inte ska förlora sin världsledande ställning som verkstadsnation. ”Det är bråttom”, sa till exempel Tysklands ledare Angela Merkel vid öppnandet av årets industrimässa i Hannover som hade Industri 4.0 som tema.

Varför 4.0?

Det står för den fjärde industriella revolutionen. Efter ångmaskinen, elektriciteten och elektroniken så går industrin in i en ny era där allt i produktionskedjan är smart och uppkopplat.

Är inte det samma sak som sakernas internet – ett annat trendigt begrepp?

Jo, man kan säga att Industri 4.0 är industrins variant av sakernas internet. Målet är självorganiserande fabriker där varje produkt bär med sig information om hur och till vem den ska tillverkas. Eftersom all tillverkningsutrustning också är uppkopplad kan produkten kommunicera med maskinerna och tala om vilka steg den behöver gå igenom.

Vad är svårigheten?

Att hitta gemensamma standarder för kommunikationen är ett hinder. Säkerheten är en annan kritisk faktor. Det krävs också nya planerings- och styrsystem.

Är det bara Tyskland som tror på smarta fabriker?

Nej, det är en internationell trend. I mars i år bildade till exempel ett antal stora amerikanska företag ett nytt konsortium för ett industriellt internet – Industrial Internet Consortium. Konceptet är från början utvecklat inom industrikoncernen General Electric som också är en av grundarna tillsammans med de amerikanska företagen AT&T, Cisco, IBM, och Intel. Sydkorea är ett annat land som satsar hårt på att utveckla sin tillverkningsindustri.

Varför så mycket fokus på tillverkning?

USA och många andra länder har fått se tillverkningsjobb flytta ut. Förutom att det blir färre jobb så finns en risk att även forskning och utveckling urholkas. Samtidigt blir tillverkningen alltmer avancerad och automatiserad. Detta gör att USA och många andra länder vill vända trenden och öka produktionen på hemmaplan.

Vad gör vi här i Sverige?

Även här hemma diskuteras återindustrialisering. Nya satsningar på produktion är till exempel det nya strategiska innovationsprogrammet Produktion 2030. I Södertälje får KTH ett nytt campus för utbildning och forskning med inriktning mot produktionsteknik och logistik.