Hållbar industri

Här är Nobels modellfabrik

Ann Fredéus är operatör på en maskinbearbetningscell på Nobel Biocare i Karlskoga, där man byggt upp en fabrik som står modell för hela koncernens implantatproduktion. Foto: Petter Koubek
Cellen innehåller också en robot som matar in titanskruvar till rengöring och en enhet som kvalitetsgranskar skruvarna. Foto: Petter Koubek
pPlletten av titan är ungefär 18 gånger tolv centimeter och har hål för uppemot 300 titanskruvar. Foto: Petter Koubek
Cellen som Ann Fredéus betjänar består av tre automatiska cnc-maskiner som svarvar, borrar och fräser titanskruvar. Foto: Petter Koubek

Nya automatmaskiner, robotar, ett skräddarsytt transportsystem och ny mjukvara har gjort Nobel Biocare till Nobelkoncernens modellfabrik - en enhet som kan byggas upp var som helst i världen.

Publicerad

Ann Fredéus sitter inte fast i pappersexercisen längre. För några år sedan gick merparten av hennes arbetstid åt till att plocka med pärmar och fylla i papper för att leva upp till alla myndighetskrav.

Den tiden är över på fabriken i Karlskoga. Ann Fredéus har inte minsta papperslapp på sin arbetsplats, maskinbearbetningscell två. I stället uppfyller hon de hårt reglerade myndighetskraven med några enstaka knapptryckningar på datorn.

- Det är ett helt annat jobb i dag. Man har blivit en dataoperatör. Det är en lättnad att slippa pappersexercisen, säger hon.

I stället kan hon ägna tiden åt det produktiva jobbet. Och hon hinner betjäna tre automatiska cnc-maskiner i stället för, som tidigare, bara en.

Men då har hon också fått hjälp av en liten robot som vesslesnabbt förflyttar sig mellan maskinerna och plockar titanskruvar som den far iväg med och matar in i en liten rengöringsstation.

Därefter stoppar den in skruven till en automatisk videokamera som kollar att de uppfyller specifikationerna.

Titanskruvarna är implantat, den del av en konstgjord tand som skruvas ner i tandbenet, där titanet ska växa fast. I Karlskoga tillverkar man nästan 1000 olika varianter av sådan skruvar och tillbehör i cellerna eller i enskilda automatmaskiner.

De tre maskiner som Ann Fredéus jobbar med tar emot långa och smala stänger av titan, som fräses, svarvas och borras till skruvar.Jämfört med för några sedan, när de jobbade manuellt som i vilken traditionell finmekanisk industri som helst, har genomloppstiden i maskinbearbetningen minskat med 66 procent.

- Mycket tack vare att vi inte sitter fast

i pappersträsket längre, säger Mats Pettersson, som varit företagets projektledare men nyligen slutat och pensionerat sig.

För några år sedan började flera länders kontrollmyndigheter, inte minst amerikans-ka FDA, "Food and Drug Administration", att vackla i sitt motstånd mot elektroniska signaturer i datorer i stället för underskrifter på papper.

Det betydde att Nobel Biocare, som i dag har huvudkontor i Schweiz, vågade bygga vidare på den automatisering man 2004 hade startat i Karlskoga och i dess systerfab-rik i Kalifornien.

Tanken var att Karlskogafabriken skulle bli en flexibel och flyttbar fabrik. Den skulle vara ett mönster för hela implantatproduktionen inom koncernen.

Systerfabriken i Kalifornien har kopierat Karlskogafabriken rakt av, med likadana linor och maskiner, identiska processer, styr- och kontrollprogram.

Blir det en försäljningstopp för ett speciellt implantat ska båda snabbt kunna komplettera varandra och tillverka exakt samma skruv. Den amerikanska fabriken ligger dessutom i ett jordbävningsdrabbat område, där även skogsbränder blir allt vanligare. Händer det något där kan de värmländska kollegerna ta över.

Förvandlingen av den amerikanska fabriken är nu fullt genomförd och klar att tas i drift. En exakt kopia av Karlskogafabriken, på millimetern.

- Vi har faktiskt förmått dem att gå över till millimeter. De kunde ha blivit problem med exaktheten om de fortsatt med tumsystemet, säger platschefen Arne Lind.

Han har bara varit ett halvår i Karlskoga, kommer från elektroniktillverkaren Note där han under senare år jobbat med "Lean Production". Nu ska han vässa de nya processerna, och framför allt de manuella inslagen, på fabriken i Karlskoga med de japanska magra metoderna, skära bort slöseriet, utbilda personalen och så vidare. Liksom Scania har sitt SPS, Scania Production System, och Toyota sitt TPS ska Nobel Biocare utveckla sitt Nobel Production System.

Men automatiseringen och den effektivare produktionen har en baksida. När Ny Teknik är på verkstadsgolvet är det inte många som visar upp det "Nobel Smile" som tandimplantaten ska resultera i. För nyligen kom varslen. 25 av 180 anställda ska bort.

- Beklagligt. Det beror delvis på finanskrisen och konjunkturen, men framför allt på att vi blivit mycket effektivare, säger Arne Lind.