Hållbar industri
Första beställningen på ny flexivagn
Flexiwaggon, som utvecklar järnvägsvagnar för transport av lastade långtradare, har fått den första ordern på sin nya vagnmodell. Om den pågående nyemissionen går i lås, ska vagnen levereras till ett svenskt logistikbolag innan årets slut.
Företaget har tidigare byggt en prototypvagn som kan transportera en dragbil med semitrailer. Vagnkorgen svänger ut åt sidan och fäller ut en ramp, så att lastbilen kan köra ombord. Tack vare elanslutning ombord kan lastbilens eventuella kylaggregat drivas utan diesel.
Syftet med detta är att spara fossilbränsle på så stor del av transportsträckan som möjligt. Lastbilen kör för egen maskin bara sista sträckan fram till kunden.
Den nya vagngenerationen heter NG Flexivagn, och innebär en grundlig vidareutveckling.
– Det var väldigt mycket teknik i den första vagnen. Nu har vi tagit bort 60 procent av komponenterna för att minska antalet felkällor och få fram en mer robust vagn, säger Flexiwaggons vd Jan Eriksson.
Förbättringar av NG Flexivagn
Bland andra förbättringar kan nämnas att den utsvängande vagnkorgen försetts med larvband. Den förra versionen hade stålhjul, som riskerade att gräva ner sig i marken om underlaget var för löst.
Nu har man fått beställning på den första vagnen, med option på ytterligare 120 vagnar, från svenska TXG Technology. De planerar att i logistikbolaget TXG Transportation bedriva systemtrafik med Flexiwaggons vagnar på Sverige och Norge.
– För att finansiera tillverkningen av den första vagnen genomför vi en nyemission där vi behöver få in 15 miljoner. Första exemplaret bygger vi för hand, så det blir ju dyrare, men det är viktigt för oss att få ut den på marknaden. Man får se det som marknadsföringspengar. Framöver kommer vi att tillverka vagnarna på beställning och få betalt i förskott, säger Jan Eriksson.
Flexiwaggon har tre pågående projekt
Flexiwaggons planer är dock inte begränsade till Sverige och Norge.
– Vi har tre pågående projekt som vi hoppas ska leda till exportaffärer. Det ena rör Brennerpasset genom Österrike till norra Italien, där det idag passerar 2,25 miljoner lastbilar varje år. Ett annat projekt handlar om en rutt genom Schweiz, från Basel till Chiasso, som idag trafikeras av 1,2 miljoner transitlastbilar per år, säger Jan Eriksson.
Det tredje projektet berör den tunga lastbilstrafiken mellan Spanien och Frankrike, som idag omfattar 9000 lastbilar om dagen eller över tre miljoner lastbilar per år.
– Där har vi ett samarbete med Business Sweden, och försäljningspotentialen i Spanien uppskattas till 100 vagnar för 2020 och 2000 vagnar för 2021, säger Jan Eriksson.
NG Flexivagn
Järnvägsvagnen är 24 meter lång, med ett lastutrymme på 17,3 meter. Den väger cirka 40 ton, och tar en maxlast på 60 ton. Det inre axelavståndet är 19,48 meter för att överensstämma med järnvägens signalsäkerhetssystem.