ENERGI

Cubergs maskiner för batteritillverkning säljs på auktion.

Cubergs maskiner för batteritillverkning går under klubban

Northvolts dotterbolag Cuberg skulle utveckla litiummetallbatterier för flygfarkoster. Nu säljs företagets maskiner på auktion.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är auktionsföretaget Silicon Valley Disposition som säljer Cubergs utrustning i tre separata auktioner. Det rör sig om allt från handskboxar och testsystem till stackningsmaskiner och svepelektronmikroskop.

Intresset sägs vara stort, med mer än 200 registrerade budgivare från olika delar av världen, rapporterar nyhetsbrevet Silicon Valley Nordic Beat.

– Baserat på inköpskostnaden förväntar vi oss att de tre försäljningarna tillsammans ska ge miljoner (dollar, red:s anmärkning), säger Manuela Padilla på Silicon Valley Disposition till nyhetsbrevet.

Auktionerna äger rum i september och oktober. Den tredje och sista avslutas den 10 oktober.

Nedläggning spåddes för satsning på litiummetallceller

Cuberg bildades 2015 som en avknoppning från Stanforduniversitetet och köptes av Northvolt 2021. Planen var att utveckla litiummetallbatterier med en flytande elektrolyt som bildar en skyddande film över anoden. Pilottillverkning kom igång och några tusen celler skickades till kunder för utvärdering.

Stackningsmaskiner.

I augusti i år meddelade Northvolt plötsligt att Cubergs verksamhet skulle flytta till utvecklingsanläggningen Northvolt Labs i Västerås. Bedömare spådde dock att bolaget i princip skulle lägga ner sina satsningar på att utveckla litiummetallbatterier för elflyg.

Under september kom sedan två besked om neddragningar i Northvolt. Först meddelade bolaget att tillverkningen av katodmaterial i Skellefteå läggs i malpåse, vilket berör 300 anställda, och senare att 1 600 medarbetare planeras att sägas upp.