ENERGI

Ett vattenmagasin i Kina.
Fengning pumpkraftverk i Kina är störst i världen.

Lista: Här är världens största pumpkraftverk

Pumpkraft står för mer än 90 procent av all energilagring i världen. Nu vill Vattenfall bygga om Juktans kraftstation så att den åter blir Sveriges största pumpkraftverk. Men i en internationell jämförelse ligger den i lä.

Publicerad Senast uppdaterad

Kraftstationen Juktan byggdes på 1970-talet strax norr om Storuman och blev då Sveriges största pumpkraftverk. Anläggningen var i drift till 1996, sedan byggdes den om till ett vanligt vattenkraftverk. Men nu förbereder ägaren Vattenfall att bygga om stationen till ett pumpkraftverk igen.

Då blir anläggningen åter Sveriges största pumpkraftverk med 315 MW i installerad effekt, både vid pumpning och produktion av el. Energilagringskapaciteten blir 30 000 MWh tack vare Blaiksjöns 38,7 miljoner kubikmeter reglerbara vattenvolym. Det betyder att anläggningen skulle kunna leverera maxeffekt under fyra dygn.

En stort bergrum med människor i reflexvästar.
Så här ser maskinhallen ut i Juktans kraftstation i dag. Bilden är från september 2024.

Ett annat sätt att illustrera energilagringskapaciteten är att ställa den i relation till Sveriges laddbara fordonsflotta. Enligt Power Circles statistik har Sveriges cirka 650 000 laddbara fordon en samlad batterikapacitet om 11 700 MWh. Så Juktans 30 000 MWh räcker alltså till att ladda alla Sveriges laddbara fordon 2,5 gånger.

Tolv reversibla pumpturbiner i drift

Vattenfalls plan är att Juktan ska kunna gå igång som pumpkraftverk igen 2032. Då ska anläggningen ha försetts med en ny reversibel pumpturbin, en ny generator och ett nytt ställverk ovan jord.

Men i en internationell jämförelse ligger Juktan i lä. Det största pumpkraftverket i världen är Fengning i norra Kina. Där är hela tolv reversibla pumpturbiner i drift. Totalt har anläggningen 3 600 MW i installerad effekt och en energilagringskapacitet om 40 000 MWh.

Teknik från 1800-talet

Näst störst, mätt i installerad effekt, är pumpkraftverket Bath County i USA. Det har sex reversibla pumpturbiner, 3 003 MW i installerad effekt och 24 000 MWh i energilagringskapacitet.

Ett pumpkraftverk i USA.
Pumpkraftverket Bath County i Virginia, USA.

I dag är pumpkraftverk den vanligaste storskaliga formen av energilagring. Enligt den internationella branschorganisationen för vattenkraft, International Hydropower Association, står pumpkraft för mer än 90 procent av all energilagring i världen.

Tekniken är gammal och har funnits sedan slutet av 1800-talet. De första pumpkraftverken byggdes på 1890-talet i Italien och Schweiz.

Totalt i världen är 179 GW pumpkraft i drift, enligt International Hydropower Association. Ungefär 54 GW av dessa finns i Europa.

FAKTA

Nya ombyggda Juktans pumpkraftverk

Effekt: 315 MW

Energilagringskapacitet: 30 000 MWh

Antal aggregat: 1

FAKTA

Världens största pumpkraftverk

1. Fengning pumpkraftverk, Kina:

Effekt: 3 600 MW

Energilagringskapacitet: 40 000 MWh

Antal aggregat: 12

2. Bath County pumpkraftverk, USA:

Effekt: 3 003 MW

Energilagringskapacitet: 24 000 MWh

Antal aggregat: 6

3. Huizhou pumpkraftverk, Kina:

Effekt: 2 448 MW

Energilagringskapacitet: Ingen uppgift

Antal aggregat: 8