TECH

Var länge en av världens viktigaste hemsidor – nu är det slut för Anandtech

AnandTech var länge en av världens viktigaste webbplatser för datateknologi, men nu är det slut. Endast forumet finns kvar – åtminstone för tillfället.

Sajten startades av en 14-åring 1997 och blev en av världens viktigaste tekniksidor. Men nu är det slut.

Publicerad Senast uppdaterad

Anandtech, en av de mest ansedda tekniksidorna i världen, tackar för sig, efter 27 år.

Sidan grundades av Anand Lal Shimpi 1997, då han var 14 år, och har sedan dess blivit erkänd för sin noggranna och detaljerade bevakning av allt från processorer till grafikkort.

Anand själv lämnade sidan 2014 när han fick jobb på Apple.

I sitt avskedsinlägg reflekterar chefredaktör Ryan Smith över sidans resa och framhäver hur den utvecklades från ett litet hobbyprojekt till en inflytelserik aktör i teknikvärlden. Han uttrycker tacksamhet till både redaktionen, som bidragit med sin expertis, och till läsarna som varit trogna följare genom åren.

Lustigt nog, påpekar Smith, började sidan med ett test av en AMD K6-processor för 27 år sedan och avslutade med ett test av en annan AMD-processor nyligen, närmare bestämt AMD Ryzen 9 9950X.

Forumet fortsätter, åtminstone tills vidare 

Totalt har Anandtech haft omkring 350 000 registrerade användare och över 35 miljoner foruminlägg.

Även om publiceringarna nu har upphört kommer Anandtech fortfarande att vara tillgängligt som ett arkiv, så att läsarna kan få tillgång till det omfattande innehåll som producerats genom åren. Forumet kommer också att fortsätta vara aktivt, vilket gör det möjligt för gemenskapen att hålla kontakten och dela sin passion för teknik.

Det råder dock viss osäkerhet om det endast är befintliga forumanvändare som kommer att kunna bidra, eller om det i framtiden kommer att vara möjligt att skapa nya användarkonton på forumet.

Ian Cutress var en central aktör i sidans drift och var seniorredaktör för Anandtech fram till 2022. Han är fortfarande högt respekterad inom branschen.

Han lade nyligen upp en video på sin egen YouTube-kanal där han reflekterar över vad som hände med AnandTech och varför det gick som det gick.

Den här artikeln har tidigare varit publicerad på tu.no. Ny Teknik översätter och publicerar utvalda artiklar exklusivt för prenumeranter, som en del i ett samarbete mellan tidningarna.