TECH

Dags för ny Iphone – smartare än någonsin med hjälp av ai?

Iphone 16 och AI-Siri – det här väntar på Apples ”Glowtime”-jippo

Apple laddar upp inför bolagets viktigaste lanseringsevent på länge. På agendan: Iphone 16-serien bestyckad med kraftfull ai-teknik – plus andra färska uppdateringar.

Publicerad Senast uppdaterad

Den 9 september är det dags igen. Apple har precis skickat ut en officiell inbjudan till ett stort evenemang som börjar klockan 19:00 svensk tid på måndagskvällen.

Rubriken för jippot är ”It´s glowtime”. Det är en ordlek med frasen ”It´s showtime” och på den tillhörande bilden syns vad som kan vara ett uppdaterat Siri-gränssnitt.

Mycket talar för att nästa generations Apple-telefoner kommer att presenteras under kvällen – och då sannolikt i form av fyra nya modeller med namnen Iphone 16, Iphone 16 Plus, Iphone 16 Pro och Iphone 16 Pro Max

Tufft läge för Apple – konkurrenter ligger före 

Open AI, Google och andra stora företag gör enorma satsningar på generativ ai just nu. Apple var tidigare något av en pionjär när det gäller maskininlärning i konsumentprylar, men har nu hamnat en bit bakom tätklungan inom ai-utveckling.

Det kommande Applejippot på måndag den 9 september är därför det mest betydelsefulla på flera år. I somras visade bolaget upp sin stora ai-satsning Apple Intelligence på utvecklarkonferensen WWDC 2024. Nu väntar alla på att Iphonetillverkaren ska visa upp den nya hårdvaran (läs: smarta mobiler) som ska visa hur Apple tänker sig en framtid präglad av artificiell intelligens.

Rykten: Så blir Iphone 16 

Iphone 16 och Iphone 16 Plus, om det är så telefonerna ska heta, kommer sannolikt vara två basmodeller – precis som tidigare år. Enligt ihärdiga rykten ska de nya mobilerna lanseras med 8 GB i minne, wifi 6e och stöd för snabbladdning med en effekt på upp till 40W (jämfört med 27W hos fjolårets Iphone 15).

Skärmstorleken sägs uppgå till 6,1 respektive 6,7 tum. Uppdaterade oled-paneler ska göra att mobilerna har bättre och högre ljusstyrka än tidigare modeller. En färsk knapp (”capture button”) uppges dyka upp på ena sidan. Den ska finnas på alla fyra Iphone 16-modeller och ska kunna användas som en dedikerad kameraknapp.

En intressant detalj i förhandsinformationen är att alla Iphone 16- och 16 Pro-modeller sägs få ett nytt A18-chip. Andra år har det bara varit Iphone Pro-telefonerna som uppdateras med nästa generations systemkrets, men släppet av Apple Intelligence har sannolikt fått tillverkaren att tänka om. Det nya chipet behövs sannolikt för att alla fyra Iphone 16-modeller ska kunna köra de nya ai-funktionerna i Ios 18.

Iphone 16 Pro och Iphone 16 Pro Max 

Mycket pekar på att årets lyxmodeller av Apples Iphone kommer att bli större och kraftfullare än någonsin. Flera källor uppger att skärmstorleken på Iphone 16 Pro och Iphone 16 Pro Max ska landa på 6,3 respektive 6,9 tum. Det är steg upp från föregående modeller, med skärmar på 6,1 och 6,7 tum.

Det sägs också att nästa toppmodeller blir Apples första med stöd för den nya standarden wifi 7. Ett färskt A18 Pro-chip, tillverkat med 3-nm-teknik, och 8 GB i minne ska ge bättre prestanda exempelvis när det gäller ai-funktioner. Till skillnad från Iphone 16 och 16 Plus ska Pro-modellernas chip vara utrustade fler gpu-kärnor. Exakt vilken skillnad det kommer att vara mellan kretsarna konfiguration återstår dock att se.

Rykten gör även gällande att flaggskeppen Iphone 16 Pro och 16 Pro Max ska vara utrustade med en färsk ultravidvinkelkamera på 48 MP. Båda telefonerna sägs dessutom kunna ta telefotobilder med optisk zoom på upp till x5, enligt förhandsuppgifter.

En ny batterikonstruktion där cellerna staplas på varandra i flera lager ska ge bättre batteritid. Iphone 16 Pro och Pro Max sägs också få stöd för mer effektivare snabbladdning (max 40W i stället för 27W).

Apple Watch X? 

Den första Apple Watch-modellen visades upp i september 2014. Enligt rykten planerar tillverkaren fira tioårsjubileet med en rejäl uppdatering av Apple Watch. Det skulle kunna betyda att nästa modell får större skärm och en tunnare kropp med en design som för tankarna till fjolårets Watch Ultra.

Andra nyheter sägs vara en snabbare processor och nya fästen till klockans armband.

Uppdaterade Airpods? 

Efter tre år med den senaste Airpods-modellen pekar mycket på att Apple kommer att lansera nästa generation av sina populära trådlösa inears-hörlurar i september.

Airpods 4, eller vad modellen ska heta, uppges få en mer slimmad design som påminner den hos AirPods Pro 2. Den nya designen skulle dessutom kunna innebära att hörlurarnas laddetui uppdateras med en usb-c-port.

En annan nyhet sägs vara stöd för aktiv brusreducering (ANC), men det är oklart om tekniken kommer till alla konfigurationer av nästa Airpods, eller om det är något som kunderna måste betala extra för.

När kommer Apple Intelligence? 

En stor nyhet i kommande Ios 18 är en svit av nya funktioner som är baserade på artificiell intelligens. Det rör sig bland annat om en mer kraftfull version av Siri. Den röststyrda digitala assistenten ska bland annat få stöd för integration av Open AI:s populära chattbot Chat GPT.

Apples nya ai-laddade operativsystem ska bland annat kunna hjälp användarna att sammanfatta nyhetsartiklar, radera e-post från inkorgen eller leta upp specifika bilder utifrån beskrivning – via röstkommandon eller skrivna instruktioner. Systemet ska också kunna generera tecknade bilder, om än i begränsad form. Bland annat i tjänsten "Image playground". Allt som allt landar 100 nya ai-funktioner i Siris portfölj.

Den som är sugen på att testa en skarp version av Apples nya ai-funktioner får vänta längre än till lanseringsjippot i september. En första version av Apple Intelligence kommer nämligen först i och Ios 18.1-uppdateringen som väntas släppas först i oktober.