TECH

Mira Murati, teknikchef på Open AI.

Hyllade teknikchefen lämnar – när Open AI ska bli vinstdrivande

Världens mest omskrivna ai-startup vill bli mer attraktivt för investerare. För att lyckas planerar Open AI att bli ett helt kommersiellt bolag, enligt Reuters.

Publicerad Senast uppdaterad

Hela Silicon Valleys blickar är riktade mot ett håll just nu – ai-utvecklingen – och i fokus finns det San Franciscobaserade startupbolaget Open AI. 

Företagets färska språkmodell o1 lanserades för några veckor sedan, och har beskrivits som ett paradigmskifte för artificiell intelligens

Grundades som icke-vinstdrivande bolag

Nu finns det uppgifter som pekar på att Open AI är redo för en annan, betydande förändring. Källor uppger nämligen till Reuters att det unga bolagets kärnverksamhet ska göras om.

Vid starten i december 2015 var Open AI ett forskningsorienterat, icke-vinstdrivande företag. Det ändrades 2019, när företaget gick över till en bolagsform som kallades kallades ”capped-profit”. Det innebar i praktiken att Open AI satte ett vinsttak där utväxlingen av investeringar begränsades till en multipel på 100 X. En investering på tio miljoner dollar i bolaget kunde alltså som mest generera en avkastning på en miljard dollar. 

Bolaget Open AI lanserar en egen sökmotor. Arkivbild.

Målet: Ta in 6,5 miljarder dollar

Enligt nyhetsbyrån planerar bolaget nu att gå över till att bli ett helt kommersiellt, vinstdrivande företag. Orsaken sägs vara att Open AI vill locka till sig kapitalstarka investerare.

Vidareutvecklingen av bolagets ai-språkmodeller är oerhört kostsam. Nu står flera stora teknikbolag redo att öppna plånboken för att bli delägare i Open AI, som sägs sikta på att ta in 6,5 miljarder dollar i en kommande kapitalrunda. 

I och med omstruktureringen till ett helt vinstdrivande bolag ska vd:n och medgrundaren Sam Altman få en aktieandel på 7 procent, till ett värde av uppemot 150 miljarder dollar, uppger källor till Reuters. 

Stjärnan ”bakom” Chat-GPT lämnar Open AI

Samtidigt kommer beskedet att bolagets hyllade teknikchef Mira Murati nu lämnar Open AI, tillsammans med två andra tunga namn. Det rör sig om Bob McGrew, forskningschef, och Barret Zoph, som också har varit del av ledarskapet inom bolagets forskningsavdelning. 

Murati kom till Open AI för drygt sex år sedan, och har bland annat ansvarat för lanseringen av Chat-GPT och Dall-e, bolagets tjänst för att skapa bilder med hjälp av ai. Hon var också vd för Open AI i tre dagar efter att Sam Altman tvingats bort från bolaget. 

”Vi byggde inte bara smartare modeller, vi förändrade också fundamentalt hur ai-system lär sig och resonerar genom komplexa problem”, skriver Mira Murati i ett meddelande till bolagets anställda. 

Ilya Sutskever.

Hoppade av – och startade ai-bolag med säkerhetsfokus

I maj skedde att ett annat uppmärksammat avhopp från Open AI. Då lämnade Ilya Sutskever, som innan konflikten i fjol var styrelsemedlem och forskningschef. Sutskever var en av de som försökte avsätta Sam Altman, och har nu gått vidare till att starta ett eget ai-bolag, Safe Superintelligence. 

Det nystartade bolaget tog nyligen in en miljard dollar, och har – precis som namnet antyder – som mål att sätta säkerheten framför allt annat i utvecklingen av så kallade superintelligens. Det är ett namn för ai-modeller som vida överstiger mänsklig intelligens på alla områden.