TECH

Orden får inte missförstås, är Ericssonchefen Börje Ekholms förklaring till varför årsredovisningen är totalt tvättad från ord som mångfald och inkludering.

Ericsson tog bort ordet mångfald – nu berättar Börje Ekholm varför

Ericssonledningen fick skarp kritik efter att ha skänkt pengar till Donald Trumps presidentinstallation. Nu är dessutom årsredovisningen ”Trumptvättad”.
– Vi har ändrat språket så att det inte ska missförstås, säger vd Börje Ekholm.

Publicerad Senast uppdaterad

Allt mer handlar om geopolitik när internationella koncerner ska göra affärer, säger Börje Ekholm i en intervju med TT i samband med släppet av kvartalsrapporten.

– Vad är det som händer? Jo, det är geopolitik, det fanns inte i vår industri för några år sen, säger han.

USA är numera Ericssons viktigaste marknad, och också den ledande teknikutvecklaren. "Det handlar om att vara en del av det amerikanska ekosystemet", enligt Ericssonchefen.

– Donationen ska ses i det ljuset, säger han om bolagets uppmärksammade gåva till Donald Trumps installationsceremoni tidigare i år.

Nämns inte alls

Och vad gäller mångfaldsarbetet så är inget ändrat i sak, enligt Ericssonchefen. Språket är dock tvättat i årsredovisningen, i enlighet med Trumpregeringens krav på affärslivet. Ord som mångfald och inkludering, som tidigare har lyfts fram i telekomkoncernens årliga årsredovisningar, finns över huvud taget inte med längre.

– Vi har ändrat språket så att det inte ska missförstås, säger Börje Ekholm.

För Donald Trump är ord som mångfald, inkludering, jämställdhet och liknande uttryck röda skynken – då blir det inga affärer med den amerikanska staten har han beordrat.

Har språkändringen i årsredovisningen att göra med att Trump inte vill se de här orden längre?

– Vi vill inte att våra insatser som vi är stolta över – vi finns i 150 länder, vi måste skapa mångfald baserat på merit – ska kunna missförstås.

”Värdeladdade ord”

Men är det så att man måste blidka Trump för att få göra affärer i USA?

– Det är värdeladdade ord, det måste vi inse, annars skulle du inte ställa de här frågorna. Och då måste vi ha ett språkbruk som inte missförstås, vare sig externt eller internt.

Har du ägarna med på det här?

– Det är faktiskt styrelsen som skriver under årsredovisningen, säger Ekholm.

Förra gången Trump satt i Vita huset, luftade hans regering tankar om att USA borde köpa Ericsson för att försvara landets telekomindustri. Har du fått några sådana inviter från hans administration?

– De diskussioner vi har med administrationen, eller med andra politiker runt om i världen, pratar vi faktiskt aldrig om, säger Börje Ekholm.

Inte heller vill han säga om han eller någon annan i ledningen personligen talat med Donald Trump.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.