SAMHÄLLE

Här bor det en fantastiskt rik variation av virus enligt en ny studie. Arkivbild.

”Antalet virus vi hittade är helt galet” – här frodas virus i ditt hem

Den som letar efter en rik och varierad virusflora behöver inte ge sig av långt bort – det räcker att kliva in i badrummet. Och det är framför allt två platser där virus har en blomstrande tillvaro.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är amerikanska forskare i mikrobiologi som kartlagt variationen av virus i våra badrum. Det visar sig att två platser sticker ut: tandborstar och duschmunstycken.

Den fuktiga och lagom varma miljön gör det till drömytor för olika mikrober.

”Antalet virus vi hittade är helt galet. Vi hittade många virus som vi aldrig har sett tidigare”, säger Erica Hartmann, forskare vid McCormick School of Engineering som lett studien, i ett uttalande.

Över 600

Studien bygger på prover från 34 tandborstar och 92 duschmunstycken från olika amerikanska hem. Forskarna analyserade dessa och kartlade dna för att se vilka typer av virus det handlade om. De blev förvånade över den variation de hittade. Det var över 600 olika virustyper och dessutom var det nästan helt olika virus på varje tandborste och duschmunstycke.

Det lugnande beskedet är att det inte handlar om virus som gör oss människor sjuka, utan om virus som infekterar bakterier.

Studien är en slags fortsättning på Hartmanns tidigare forskning “operation pottymouth” där hon undersökte om bakterier som sprids i luften när vi spolar på toaletten hamnar på tandborsten. Detta visade sig inte stämma, utan de bakterier som finns på tandborsten är sådana som finns i våra munnar – inte i toaletten.

”Använd vinäger”

Slutsatsen är alltså att vi inte ska få panik. Däremot är det enligt Erica Hartmann bra att byta tandborste regelbundet och att tvätta duschmunstycket med vinäger eller tvål och vatten för att få bort kalkavlagringar.

Studien har publicerats i tidskriften Journal Frontiers in Microbiomes.