RYMDEN

En rymdraket.
Falcon 9-raketen sköt upp två astronauter till ISS.

Falcon 9 flygstoppad – kan äventyra europeiskt rymduppdrag

I helgen sköts två astronauter upp till den internationella rymdstationen. När raketens slutsteg skulle vända ner mot jorden igen gick något fel och Space X pausar nu uppskjutningarna för att reda ut vad.

För tredje gången på lika många månader har Space X raket Falcon 9 fått flygförbud av den amerikanska federala luftfartsmyndigheten FAA. Detta efter att raketen under lördagen skjutit upp två astronauter mot den internationella rymdstationen ISS.

Uppskjutningen av själva Dragon-farkosten med de två astronauterna gick bra och astronauterna nådde ISS senare under helgen. Den farkosten kommer efter att uppdraget på ISS är slutfört även att ta med sig de två strandsatta astronauterna Butch Wilmore och Suni Williams hem till jorden.

Det var först efter att astronauterna släppts iväg som problemet för raketen uppstod.

En Falcon 9 består av två raketsteg. Det första tar det andra raketsteget och lasten till rymden och återvänder sedan till jorden och landar vertikalt – det lyckades även denna gång.

Det andra raketsteget följer med lasten, i detta fall Dragon-farkosten, för att se till att den släpps iväg på rätt bana. Separationen med farkosten gick också enligt plan. 

Men efter detta gick något fel. Slutsteget skulle efter separering med farkosten ta sig in i atmosfären för att landa i havet. Space X skriver på X att raketsteget landade säkert i havet, men utanför det tänkta området. Anledningen ska vara att motortändningen som påbörjade återinträdet inte var optimal.

En skärmavbild från Space X sändning av uppskjutningen som visar det andra raketsteget.

Andra felet för slutsteget på kort tid 

Det är det andra felet för slutsteget på en Falcon 9 på under tre månader, skriver tidskriften Space News. Den 11 juli misslyckades Space X med att placera ett antal satelliter i sina tänkta omloppsbanor på grund av ett problem med Merlin-motorn i slutsteget. 

Uppskjutningsproblemet i juli fick Space X att pausa uppskjutningarna av Falcon 9-raketer i 15 dagar och bolaget behövde också ett godkännande från FAA för att få återuppta dem.

I augusti exploderade ett försteg till en Falcon 9 då det ramlade omkull efter en vertikal landning på ett fartyg på Atlanten. Då pausade bolaget uppskjutningarna i två dagar.

Space X har själv skrivit på X att de den här gången kommer att återuppta uppskjutningar när de rett ut vad som gick fel under helgen. Men bolaget behöver också få ett godkännande från FAA för att få fortsätta använda raketen.

Kan påverka uppdrag mot asteroidmåne 

Om flygförbudet håller i sig kan det komma att påverka två tidskritiska flygningar nu i oktober. Och både Nasa samt den europeiska rymdorganisationen Esa kan bli lidande.

Först ut, den 7 oktober, är det tänkt att en Falcon 9 ska skjuta upp den europeiska rymdsonden Hera. Hera ska ta sig till asteroiden Didymos och dess asteroidmåne Dimorphos för att lära sig mer efter Dart-uppdraget som avsiktligen krockade in i asteroidmånen 2022.

Senare, som tidigast den 10 oktober, ska en Falcon Heavy – en större version av Falcon 9 – skjuta upp Nasas Europa Clipper som ska till Jupiters måne Europa. Både Europa Clipper och Hera kan skjutas upp fram till slutet av oktober, skriver Space News.