PODCAST

Svarta hål – kosmiska dammsugare eller vänliga grannar?

Vad händer egentligen när man sugs in i ett svart hål? Och vad har en präst från 1700-talet med saken att göra? Intergalaktiskt försöker reda ut vad vi vet och inte vet om universums märkligaste objekt.

2020 delades Nobelpriset i fysik ut för upptäckten av ett supermassivt och kompakt objekt i mitten av vår galax Vintergatan. Varför dröjde det så länge? Och hur vet vi att det är ett svart hål?

De udda objekten som ibland bryter mot fysikens lagar finns lite överallt i universum. Och den som försöker förstå sig på dem drabbas inte sällan av huvudvärk. 

Intergalaktiskt är tillbaka med en ny säsong. För att reda ut frågan om svarta hål har Bill Burrau och Viktor Krylmark bjudit in Jonas Enander som är aktuell med boken Mörkret och människan.

Han berättar historien och fysiken bakom de svarta hålen. Från den sedan länge döda prästen John Michel, via Einsteins relativitetsteori till dagens avancerade teleskop och teorier.

Utöver att prata om ord som singularitet, händelsehorisont och rumtidskrökning berättar Jonas Enander också vad som skulle hända med Viktor om han fallit in mot ett svart hål.

– Till slut slits man isär, ända ner till sina minsta beståndsdelar, säger Jonas Enander i Intergalaktiskt.

FÖLJ

Så följer du Intergalaktiskt

Prenumererar och lyssnar på Intergalaktiskt gör du genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter 

Spotify 

Acast 

Google Podcast 

Pocket Casts 

Poddbean 

Podcast Addict