INNOVATION
Bolag om 33-listan: Det blir en kvalitetsstämpel för unik teknik
I samband med att nomineringen till 2024 års 33-lista har öppnat passade Ny Teknik på att prata med några av de bolagen som tidigare varit med. Vad får man ut av att komma med på 33-listan? Och vad tycker investerare och inkubatorer?
Sedan 2008 har Ny Teknik varje år samlat Sveriges hetaste teknikstartups på 33-listan. Nomineringen till 2024 års lista öppnades den 8 februari i samband riskkapitalforumet Go West i Göteborg.
– Det är vårt sätt att knyta an till teknikstartups och inspirera till och hylla innovation. Ny Teknik handlar till stor del om innovation och entreprenörskap. Vi vill inte hitta den coolaste appen, eller bara det snabbast växande bolaget utan det vi försöker lyfta fram är forskningsgrundad ingenjörskonst som kan ändra branscher från grunden eller lösa globala problem, säger Thomas Peterssohn, vd och chefredaktör på NyTeknik, på scenen på Go West.
Vad säger bolagen?
Thomas Peterssohn berättar att något av det viktigaste med 33-listan är den publicitet som bolagen som klarar den hårda granskningen får. Vilket flera av de tidigare bolagen som varit med på 33-listan och som också deltog forumet i Göteborg håller med om.
– Det vi har fått är extremt mycket uppmärksamhet. Allt från investerare, allmänheten och viktiga personer som vi har kontakt med har hört av sig och sagt grattis, säger Ellen Andreasson som är vd på Envue Technologies som kom med på 33-listan för första gången i fjol.
Startupen gör det möjligt att studera objekt på nanonivå vilket kan användas för forskning och utveckling av bland annat mRNA-vaccin. Men det var inte det enda 33-bolaget på Go West. Även vattenreningsbolaget Helios Innovations som var med för första gången på listan 2023 var där.
– En av våra största utmaningar innan vi kom med på listan var rekryteringar, att vi behövde attrahera riktigt bra folk till teamet. Nu har vi tillsatt fyra tjänster. Det är inte endast på grund av listan, men hur vi har synts i media har hjälpt till i rekryteringen. Vi har mer kvalificerat folk som söker tjänsterna och kan headhunta på ett annat sätt än vi kunde göra innan, säger Jonatan Persson, vd på Helios Innovations.
Ett annat bolag som sysslar med vattenrening är Mimbly som var med på 33-listan både 2021 och 2022. Bolaget växte fram ur ett studentarbete på Chalmers och har utvecklat en teknik för att minska vatten- och energiåtgången från tvättmaskiner samt avskiljer mikroplast från vattnet innan det går ner i avloppet
– För oss är 33-listan en stämpel på att man gör någonting inom deeptech och med unik teknik. Det blir en kvalitetsstämpel i Sverige, alla vet vad 33-listan är inom Industrisverige, säger Isabella Palmgren som är vd på Mimbly.
Startupbolag kan som mest komma med på 33-listan tre gånger. För det krävs tydliga framsteg både inom tekniken och det affärsmässiga. Det är inte heller ett måste att de tre åren följer på varandra då alla startups utveckling ser olika ut.
Ett av bolagen som i höstas kom med för tredje gången är Heart Aerospace som utvecklar flygplan för 30 passagerare. Flygplanen ska primärt drivas av el lagrad i batterier men har gasturbiner ombord som backup.
– Den första gången som jag och vår HR-chef var uppe och fick stå på scen slogs jag av att ”shit vilka häftiga bolag vi är här med”. Och att få vara en del i den gruppen med riktigt framåtriktade bolag har varit bra för känslan internt men det har också varit bra för att sätta oss på kartan som en del av de här framtidsbolagen. Jag känner precis samma sak nu tredje gången vi är med, vilka häftiga bolag som är med, säger Christoffer Levandowski som är forsknings- och innovationschef på Heart Aerospace.
Vad säger de andra spelarna?
Startupverksamheten består inte bara av bolagen själva utan också av inkubatorer, investerare av olika slag och partners. Ny Teknik passade på att fråga vad de anser att värdet är med en lista likt 33-listan.
Deborah Lygonis är entreprenör och affärscoach vid Innovatum Science Parks inkubator i Trollhättan. Hon har själv suttit i urvalsjuyryn för Göteborgsbolag när uttaganingen av bolag för listan såg lite annorlunda ut än i dagsläget och har också varit med i bolag som kommit med på listan.
– Det ger bolag en trovärdighet, läsarna vet att bolagen har gått igenom en annan typ av validering. Och så får man inte glömma bort pr-värdet. Att hamna på en prestigefull lista och kunna säga att vi är ett av de 33 coolaste teknikbolagen i Sverige i dag gör jättemycket när man träffar investerare och kunder, säger hon.
Kristoffer Kullberg är investerare, affärsängel, som inte än har gått in i något bolag som har varit med på listan. Men han ska ha investerat i bolag som hoppas komma med i år.
– Att det redan finns en kvalitetskontroll som ni har gjort är väldigt tacksamt. Det är inte vem som helst som kommer med på den här listan. För egen del när jag tittar på bolag vill jag att de ska vara skalbara, ska göra en skillnad och inte bara ta marknadsandelar på befintliga marknader utan gärna skapa en ny marknad och då hamnar man i tech, säger han.
För mindre bolag är det också av intresse att få samarbeta med några av de större industrijättarna i Sverige och världen. Att synas i media kan hjälpa till med att få till samarbeten med större partners.
På Go West höll Ny Teknik och Chalmers Ventures ett panelsamtal med några av bolagen där även Mats Torring som är chef för New Ventures vid Stena Metall medverkade. Han fick frågan: varför är det intressant för ett storbolag att leta efter en ny innovation inom startups?
– De smarta hjärnorna finns också utanför bolaget och vi måste gräva där för att ta oss vidare. Sådana här tillfällen är guld för mig, jag är “scout” för våra bolag. När man tänker på 33-listan, innan den senaste kom hade vi redan ett tätt samarbete eller investerat i sex bolag på listan, säger han.
Att 33-listan kan hjälpa med att hitta rätt personer har visat sig vara fallet för Nano Textile Solutions som skapar storlekjusterbara tyger med hjälp av nanoteknik. Sam Issa som är vd och grundare lyckades tack vare listan få en kontakt som sträckte sig hela vägen över Atlanten.
– Jag kom i kontakt med en man som introducerade mig för en svensk som bor i Silicon Valley och har mycket erfarenhet med att hjälpa bolag. Det är många som pratar, men den här gången var det på riktigt. Nu håller vi en dialog för att se om vi kan få hjälp därifrån att komma in på den amerikanska marknaden, säger han.