NYTT FRÅN NY TEKNIK

A-match i Karlstad.

33-listan på A-match X i Karlstad – ”Framtidens material växer i skogen”

Tre av Sveriges mest lovande startups från Ny Tekniks 33-lista samlade sina krafter under A-match X på Värmlands Museum i Karlstad. Med fokus på hållbarhet visar de hur skogen kan ersätta både plast och fossila material – och samtidigt skapa nya affärsmöjligheter för framtiden.

Publicerad Senast uppdaterad

 Just den här dagen syntes inte solen i Karlstad. Men inne på Värmlands Museum, där A-match X huserade för dagen, fanns det en påtaglig värme och mysig atmosfär när närmare 200 personer samlats för att ta del av den tionde upplagan av investerarforumet A-match. Under dagen presenterades över 30 bolag på scen, med särskilt fokus på hållbara innovationer och investeringsmöjligheter.

Dagen inleddes av Ny Tekniks eventansvariga Helena Wiktelius tillsammans med tre företag från 33-listan: Bright Day Graphene, Reselo och Blue Ocean Closures. Under ett panelsamtal på scen delade företagen med sig av sina erfarenheter och råd kring att utveckla innovativa material från skogsråvara.

Bright Day Graphene: Från skogens restprodukter till högteknologiskt material

 – Vi gör något annorlunda. Medan de flesta tillverkar grafen av grafit, använder vi lignin, en restström från skogsindustrin, berättar Malin Alpsten, vd på Bright Day Graphene.

Bright Day Graphenes Malin Alpsten och Anna Carlsson tillverkar grafen av lignin.

 Företaget har utvecklat en patenterad process för att tillverka grafen, ett revolutionerande material som belönades med Nobelpriset i fysik 2010 när forskarna Andre Geim och Konstantin Novoselov upptäckte hur man kunde framställa det atomtunna kolmaterialet.

 – Grafen kommer vara överallt om 20 år. Det har så många fantastiska egenskaper. Ett område som är etablerat idag är inom sportprodukter, där bland annat Head använder det i tennisracketar och skidor. Men vi ser användningsområden inom allt från ljuddämpning i fordon till kylning av elektronik i mobiltelefoner, säger Malin Alpsten.

Företaget, som har sin verksamhet i Kista, fick sitt första stora genombrott i Karlstad. 

– Vi deltog i A-match här i Karlstad 2019 och det blev en vändpunkt för oss. Här träffade vi vår första stora investerare och upplevde att vi fick ett annat gehör för våra idéer än vad vi fick i Stockholm. Här var alla nära skogen, det var lättare att prata om vår produkt. Karlstad har dessutom ambitionen att vara en hub för bioekonomi, förklarar hon.

Reselo: Omvandlar skogsrester till hållbart gummi

Med 2030 som en snabbt annalkande deadline för många företags klimatmål, har Reselo en konkret lösning för gummiindustrin. Företaget har utvecklat en teknik som omvandlar rester från skogen till gummi.

 – Vi kan sänka klimatavtrycket med 90 procent jämfört med oljebaserad produktion, enligt analyser från IVL. Våra kunder ser att de kan skapa större värde mot sina egna kunder och samtidigt nå sina interna hållbarhetsmål, säger Josefin Larsson, medgrundare och produktchef på Reselo.

Josefin Larsson är medgrundare och produktchef på Reselo som omvandlar skogsrester till hållbart gummi.

 Företaget ersätter den polymerdel som utgör cirka 60 procent av en gummiblandning, till exempel i skosulor.

– Med en produkt som levererar rätt egenskaper har hållbarhet blivit en stark säljfördel på marknaden, säger Josefin Larsson.

Blue Ocean Closures: Framtidens förpackningar utan plast

 För Blue Ocean Closures började resan med en vision om att ersätta plast i förpackningar. Idag tillverkar de skruvkorkar av pappersfibrer som är lika hårda som plast men kan återvinnas som papper.

 – Vi ersätter plast i skruvkorkar, som är den vanligaste plasten du hittar på stränderna i EU. De stora företagen letar efter möjligheter att minska andelen plast och CO2-utsläpp, och ingen annan kan göra något liknande, säger Lars Sandberg, vd på Blue Ocean Closures.

Blue Ocean Closures, med Lars Sandberg i spetsen, tillverkar skruvkorkar av pappersfibrer som är lika hårda som plast.

 Företaget ser ljust på framtiden och de möjligheter som finns inom biobaserade material.

– Idag kan vi tillverka avancerade produkter som skruvkorkar med exakt samma egenskaper som plast, och med högre styrka. Om några år kan vi kanske nå halva materialkostnaden jämfört med plast. Många ser inte vilket skifte vi står inför, säger Sandberg.

Karlstad – ett ekosystem för bioekonomi

När Blue Ocean Closures kom med på 33-listan förra året var de det första värmländska bolaget sedan 2008. Nu ser regionen en ny våg av innovationer inom hållbara material från skogen.

 – Titta tillbaka på skogsindustrin – förr fanns utvecklingen främst inom stora bolag och universitet. Nu sker mer innovation inom startups än i de etablerade forskningsavdelningarna, säger Lars Sandberg.

Dagen inleddes av Ny Tekniks eventansvariga Helena Wiktelius tillsammans med tre företag från 33-listan: Malin Alpsten från Bright Day Graphene, Josefin Larsson från Reselo och Lars Sandberg från Blue Ocean Closures.

Karlstadsregionen har etablerat sig som ett komplett ekosystem för bioekonomi med allt från skogen själv till bruken, sågverken och tillverkning av utrustning. Här finns även de tekniska konsulterna och forskarna vid Karlstads universitet, som också fanns representerade under A-match X. Tillsammans med en våg av nya startup-bolag arbetar regionen för att få fram klimatsmarta lösningar med så lite spill som möjligt.

Är du nyfiken på att veta mer om framtidens material och träffa entreprenörerna på plats får du inte missa finaleventet för 33-listan 2024 den 2 december på Clarion Hotel Stockholm. Där samlas grundare och nyckelpersoner från Sveriges bästa startups – 33 unga teknikbolag som har potential att förändra sina branscher och bli framtida tillväxtbolag.

FAKTA

Frågor och svar om 33-listan

Ny Teknik har presenterat 33-listan varje år sedan 2008. Här samlar Ny Teknik landets 33 mest innovativa och lovande unga teknikstartups.

Vilka krav måste 33-bolagen uppfylla?

- Företaget är baserat på en egenutvecklad innovation.

- Företaget är max sju år.

- Företaget är ej noterat på någon handelsplats.

- Ett företag får vara med på listan max tre gånger.

 Företag ska ha en affärspotential och en potential att förändra sin bransch. Företagen bedöms också utifrån hur innovationen eller processer förhåller sig till FN:s hållbarhetsmål.

Hur utses de 33 bolagen?

Ny Tekniks redaktion utser bolagen på 33-listan utifrån företagens egna uppgifter, offentliga uppgifter och ekonomiska rapporter, intervjuer med företagen, med forskare och ibland med kunder. Nomineringen är öppen för alla. Redaktionen väljer också själv ut bolag att ta med i urvalsprocessen.

Får de 33 vinnarna något pris?

33-listan rangordnar inte bolagen på listan, utan alla är vinnare. Det delas inte ut något pris förutom äran.