LÅNGLÄSNING

Vid minst ett tillfälle har ett vägmärke ändrats för att vara mer pedagogiskt för barn. På bilden får en ung besökare höra mer om reglerna vid övergångställen under Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjandes (NTF) 25-årsjubileum 1959.
Gamla vänstertrafikmärken samlas in inför omläggningen till högertrafik 1967.
I det gamla bondesamhället ansvarade jordägande bönderna för väghållningen, och för att markera väglotter. När Sverige fick sin första väglag 1891 spelade väghållningsstenarna ut sin roll.
När resandet ökade i stormaktstidens Sverige ökade även behovet av en standardiserad vägvisning. På bilden troligen vägmärket ”dubbelsignal”, som varnade för en vägsträcka med flera ”på varandra följande riskmoment”, intill vägkanten utanför Göteborg 1929.
De första industriellt framtagna vägmärkena tillverkades i gjutjärn.
Tidigt vägmärke för enkelriktad trafik, Göteborg 1929.
Först 1931 kom den första kungörelsen angående vägmärken och vägvisning, vilket innebar att svenska vägmärken skulle se likadana ut i hela landet. Men det förekom även märken med lokal information, som i Slottsskogen i Göteborg på bilden 1938.
"Stopp och belägg" var troligen budskapet från trafikpolisen vid Slussen i Stockholm 1935.

Tydligt skyltat – tusen år av livsviktiga vägvisare

Länge kryllade det av hemmasnickrade skyltar längs med svenska grusvägar. När bilarna blev allt fler uppstod ett akut behov av ett standardiserat system för vägmärken. Ändå var vi 20 år långsammare än i många andra länder.

Vägvisningssystem har funnits i flera tusen år. Från början bara som en samling stenar intill gångstigen eller som en bläckning på ett träd. Länge var detta fullt tillräckligt eftersom människor huvudsakligen höll sig hemmavid.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera