Karriär

Större chans att locka till sig ingenjörer om distansarbete erbjuds

Jämfört med andra yrkesgrupper tycks ingenjörer vara något mindre intresserade av att byta arbetsgivare. Foto: Unsplash

Fler ingenjörer är beredda att byta arbetsgivare om möjlighet finns att jobba på distans. Det visar en ny rapport från fackförbundet Sveriges ingenjörer.

Publicerad

Att byta jobb kan vara en chans att höja sin lön. Men jämfört med andra yrkesgrupper tycks ingenjörer vara något mindre intresserade av att byta arbetsgivare. En förklaring kan vara att många bor och jobbar på mindre orter med färre arbetsgivare.

Men nya vanor som distansarbete under pandemin kan komma att förändra situationen och bredda arbetsmarknaden för ingenjörer, menar Sveriges ingenjörer i en ny rapport. Bland förbundets medlemmar har drygt 80 procent jobbat hemifrån under coronakrisen. När många arbetsgivare nu riktar in sig på fortsatt distansarbete kan nya mönster för jobbyten uppstå och arbetsmarknadsregionerna luckras upp, enligt förbundet.

Men hur ser då intresset ut bland ingenjörerna för att söka jobb på andra orter? En undersökning från Sifo Kantar har tittat på om ingenjörer kan tänka sig att ta ett likvärdigt jobb på en annan ort, dit det inte går att pendla, om lönen ökar med 10-15 procent. 

Yngre ingenjörer öppna för flytt till annan ort

Resultatet visar att 44 procent av de tillfrågade i undersökningen, som gjordes på uppdrag av Sveriges ingenjörer, inte är intresserade av att flytta till en annan ort. Åtta procent, främst yngre ingenjörer, kan däremot tänka sig att packa flyttkartongerna. Utöver detta är 16 procent beredda att flytta om även deras partner kan få jobb på orten. 

Om erbjudandet kombineras med en möjlighet att själv få välja var arbetet ska utföras är ytterligare 26 procent beredda att byta till en arbetsgivare på en annan ort. Bland ingenjörerna som kan tänka sig att jobba på distans vill drygt hälften vara på arbetsplatsen 1-2 dagar i veckan. 

Sveriges ingenjörer ser det spirande intresset för att distansjobba för arbetsgivare på andra orter som en möjlighet att komma till rätta med bristen på ingenjörer i olika regioner. Man tror också att en ökad rörlighet på arbetsmarknaden successivt kan minska dagens regionala löneskillnader.