KARRIÄR

Skadligt att ta jobbet för personligt – så här bibehåller du självkänslan

Att vara passionerad över sitt jobb är en sak, men det kan vara skadligt för både mående och karriär om självkänslan blir alltför sammanflätad med ditt professionella jag. Så här bryter du det skadliga mönstret.

En stark sammankoppling mellan personligt egenvärde och prestation på arbetsplatsen kan bli både känslomässigt och energimässigt dränerande, menar Melody Wildling, ledarskapscoach och författare till boken ”Trust yourself and channel your emotions for sucess at work”. I en artikel i Havvard Business Review ger hon sina bästa tips på hur du bryter den skadliga länken.

Känn känslorna utan att låta dem bli en del av dig

När du tar kritik eller ett misslyckande personligt så tror din hjärna att du är under attack och  din rädslorespons skjuter i höjden, skriver Wildling. Hon menar att ditt motdrag är att förvisso låta dig själv känna och uppleva känslan, men att du låter bli att agera på den. "Jag observerar känslan, men jag är inte min känsla” och ”jag kan känna detta utan att låta det konsumera mig” är en typ av saker du kan säga till dig själv, föreslår Wildling.  

Istället för att låta en kollegas kommentar ”äta sig in i dig” kan du tänka att hen kanske haft en dålig morgon och agera genom att, på ett ickekonfrontativt sätt, fråga vad personen menade eller om du kan ha missförstått budskapet.

Bli immun mot rädslorna och finn mening i misslyckanden

Undvik inte situationer du är rädd för, uppmanar Wildling. Hon hänvisar till studier som visat att det går att minska rädslor och undvikande beteenden med upp till 90 procent genom att exponera sig själv för stressiga situationer. Och när ett projekt eller ett sälj misslyckas ska du, istället för att undra ”varför händer detta mig”, fundera kring vad du kan göra åt det och vad du kan lära dig. Bygg resiliens genom att sätta dina negativa känslor i perspektiv: istället för att tänka på hur situationen ”gått mot dig” fundera på hur ”det är för dig att vara iden", menar Wildling. 

Hantera andras utbrott med humor eller medkänsla
Har en annan person gett hård kritik eller skällt ut dig? För flera av Melody Wildlings klienter har det då hjälpt att se personen som ”ett skrämt litet barn”. ”Ett mentalt trick som ändrar ditt perspektiv från att ta det personligt till att se på situationen med empati”, skriver Wildling. 

Att ta situationer på jobbet personligt är i sig inget svaghetstecken utan visar på en ansvarskänsla, men att ta sig an situationerna med ett mer objektivt perspektiv gör att du kan hantera din karriär med både mer klarhet, balans och effektivitet, avslutar Wildning. 

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.