Karriär

Så lyckas du med exitintervjun utan att bränna broar

Så säger du vad du tycker utan att bränna broar under exitintervjun. Foto: Unsplash

Exitintervjuer kan vara lite obekväma men värdefulla. Som medarbetare går det att vara kritisk i samtalet utan att bränna broar, men det gäller att inte storma fram. Här är några tips.

Publicerad

Många arbetsgivare har så kallade exitintervjuer, eller avslutningssamtal, när en medarbetare lämnar ett jobb. Den här pratstunden kan vara ett bra tillfälle att lyfta fram sina erfarenheter av företaget och ge chefen värdefull feedback. Men det gäller att tassa försiktigt om du kokar av missnöje, är du alltför kritisk kan ditt rykte och framtida karriärmöjligheter påverkas. Men ska man då bara lyfta fram positiva saker?  

I tidningen Business Insider lyfter karriärexperter fram en gyllene medelväg där både du och din före detta arbetsgivare kan gynnas av ärlig och konstruktiv feedback:

Var inte för personlig 

Ett vanligt misstag under samtalet är att bli för personlig och fokusera på enstaka händelser. Det är bättre, och mer professionellt, att prata om större mönster eller trender du upplevt. Rikta in negativ kritik mot handlingar och konsekvenser. Var diplomatisk, använd dig av fakta och ha ett neutralt språk. 

Linda in kritiken 

Undvik alltid personlig kritik. Du kanske ogillade att chefen mikrostyrde, men säg det inte rakt ut. Försök istället att hitta andra formuleringar, exempelvis att du trivs bättre med att arbeta självständigt men att du inte riktigt upplevde att du fick möjlighet till det.  

Förbered dig  

Troligen kommer du att få frågor om varför du slutar, vad arbetsgivaren gör bra och vad som kan bli bättre. Skriv därför i förväg ner en lista med både positiv och kritisk feedback. Det kommer att underlätta när du svarar. Det är också bra att dämpa eventuell frustration över jobbet före exitintervjun genom att exempelvis prata av sig med en vän. 

Är det mödan värt

Fundera på om det du säger under exitintervjun verkligen kommer att leda till en förändring. Upplever du att samtalet är en ren formalitet så kanske det inte finns mycket att vinna på att vara alltför kritisk. Troligen har din jobbupplevelse inte bara varit negativ och då kan betoning av det positiva erfarenheter gynna en fortsatt god relation.