Karriär

Arbetsintervjun – så hittar rekryterarna rätt ingenjör

Anna Persson, talent aquisition manager, för Ramboll i Sverige. Foto: Rosie Alm
Pär Johansson, regionchef och ansvarig för affärsområdet TNG Tech. Foto: Alexander Ruas
Linda Büchler, global talent acquisition, på teknikonsultbolaget Afry. Foto: Afry

Anställningsintervjun innebär ett viktigt steg mot ett nytt jobb, men hur stor betydelse har samtalet och vilka frågor får kandidaterna att skruva lite extra på sig? Ny Teknik har frågat tre rekryterare om hur intervjun bidrar till att hitta rätt ingenjör till en viss roll.

Publicerad

För många kan anställningsintervjun vara en nervkittlande situation eftersom mycket står på spel. Det här är rekryterarna medvetna om, och något man vill avdramatisera genom att exempelvis skapa en trygg atmosfär och inte ha för många personer från företaget närvarande under intervjun.

− Vi jobbar mycket med att skapa en så bekväm och avslappnad intervju som möjligt för kandidaterna eftersom vi vet att de kan vara nervösa och då ha svårare att visa sitt rätta jag, säger Linda Büchler, Global Talent Acquisition på teknikonsultbolaget Afry.

På Afry betyder teknisk kunskap mycket, men man söker också personer som kan utvecklas i takt med företaget. Under intervjuerna utgår företaget från en egen guide som syftar till att rekrytera inkluderande, fördomsfritt och med fokus på kompetens. Man använder också en struktur där samma frågor ställs till samtliga kandidater.

− Vi undviker att lägga tid på det som inte är relevant för själva rollen utan har från start gått igenom vilka kompetenser vi söker. Vårt frågebatteri anpassas sedan efter detta.

Fler intervjusvar kan vara avgörande

Anställningsprocessen handlar dock om en helhet där även tester och referenser vägs in inför beslut. Men i flera fall blir intervjusvaren avgörande för om kandidaten ska gå vidare till nästa steg.

− Vi har alltid med oss att intervjutillfället är en speciell sits och det kan göra att man glömmer nämna något eller uttrycker sig mindre tydligt. Eftersom vi känner till detta ser vi till helheten under intervjutillfället och inte enbart på någon särskild fråga.

På bemannings- och rekryteringsbolaget TNG som har specialiserat sig på fördomsfri rekrytering, och där alla som intresserar sig för en anställning har möjlighet att genomgå inledande lämplighetstester, kommer intervjun ofta sent i processen.

Frågorna under samtalen baseras enbart på den kompetens som efterfrågas i en viss roll.

− Vi ställer aldrig privata frågor. Det är kompetenserna till rollen man söker som är viktiga och det är dem vi gräver djupare i under intervjun, säger Pär Johansson, regionchef och ansvarig för affärsområdet TNG Tech som är riktat mot ingenjörer. 

Jobbkandidater på TNG bör vara beredda att svara på frågor kring hur de har agerat i tidigare jobbsituationer, varför, och hur saker hade kunnat göras annorlunda. Rekryterarna lägger också stor vikt vid motivation.

− Det är en väldigt viktig del. Det handlar om varför man tycker att rollen är intressant, vad man kan bidra med till företaget och hur man kan utvecklas inom rollen, men också vad man själv får energi och motiveras av. Rätt personlighet, begåvning och färdigheter tillsammans med motivation är viktigt för att lyckas i en framtida roll.

Rustad inför förändringar?

Under en intervju på konsultföretaget Ramboll vill rekryterande chefer förstå vilken kompetens kandidaterna har idag, men också hur rustade de är inför förändringar som branschen står inför.

− Eftersom Ramboll har en mängd teknikområden där samarbeten är en viktig framgångsfaktor vill vi gärna höra kandidaterna beskriva situationer där man visat nyfikenhet och initiativtagande utanför det egna expertområdet, säger Anna Persson som är Talent Aquisition Manager för Ramboll i Sverige.

Hon lyfter fram att många pusselbitar måste falla på plats före en anställning, men i ett kandidatfält med liknande meriter kan intervjun bli avgörande.

− Det som sker i intervjun och de frågor som kandidaten själv ställer brukar vittna ganska mycket om hur väl man satt sig in i rollen och hur väl man förstår vår bransch. Det väcker absolut intresse hos rekryterande chef.

”Prata lön är viktigt”

Att besvara kompetensbaserade frågor kan vara en utmaning för kandidater men det finns också en annan fråga som får många att skruva på sig, nämligen löneanspråk.

− I Sverige pratar vi sällan om lön och trots att det är en väldigt viktig del så är det klart att det kan vara jobbigt att svara. Vi ställer alltid den frågan och vill gärna ha ett svar för att man ska hamna i rätt box mot förväntan, säger Pär Johansson på TNG.

Även Anna Persson på Ramboll märker att frågan kan väcka viss osäkerhet.

− Vi förstår att det ibland kan kännas tidigt att prata om löneförväntningar, men det brukar kännas bra för båda parter att man lyft den diskussionen om man sedan väljer att gå vidare till nästa steg, säger hon.

Tips från rekryterarna kring hur du kan förbereda dig inför en arbetsintervju

Pär Johansson, TNG:

  • Läs på om företaget du intervjuas för. Då är det lättare att ställa frågor och visa intresse för rollen och företaget, oavsett om det är direktanställning på TNG, hos våra kunder eller om det rör sig om ett konsultuppdrag hos en kund.
  • Före samtalet kan du kontakta rekryteraren för att fråga om det är något särskilt du ska förbereda dig på. Det kan vara till hjälp om du är nyutexaminerad och ovan vid intervjuer.
  • Fundera kring vad du motiveras av och varför, varför är rollen intressant och vad kan du tillföra?

 

Linda Büchler, Afry:

  • Vi har stöttande material för jobbsökare på vår hemsida. Här finns tips kring intervjun och även exempel på frågor vi brukar ställa.
  • Det är bra att titta på de personliga egenskaper som är viktiga för tjänsten och hitta exempel från din vardag som styrker att du har dessa egenskaper.
  • Läs på om företaget och lägg tid på research.

 

Anna Persson, Ramboll

  • Fråga dig själv vilka arbetsuppgifter du får mest energi av.
  • Fundera på vad som är viktigt ur ett ledarskapsperspektiv. Vad behöver du för stöttning för att du ska komma till din rätt?
  • Tänk igenom löneanspråk före intervjun. Att kunna ge en indikation på löneförväntningar är viktigt för att kunna mötas längre fram i processen.