Så ställer Preem om – och varför de kliver in i Ingenjörsdagen
Klimatomställningen kräver inte bara visioner – den kräver ny teknik som fungerar i full skala. Med miljardinvesteringar i raffinaderier och fokus på teknik för förnybara råvaror och koldioxidinfångning genomför Preem just nu den största omställningen i företagets historia.
Preems mål är tydligt: en klimatneutral värdekedja inom tio år. Som ny huvudpartner till Ingenjörsdagen 2025 vill Preem lyfta fram vad som krävs tekniskt för att nå en klimatneutral värdekedja – och vilken roll ingenjören spelar i att göra det möjligt.
För att nå målet i tid pågår flera omfattande omställningsprojekt, där innovation och teknikutveckling är avgörande faktorer. Men det handlar inte bara om lösningar – det handlar också om människor. Kompetensförsörjning är en nyckel, och ingenjören en bärande del av omställningen.
– Klimatomställningen är en av samhällets absolut viktigaste frågor. För oss på Preem är ingenjörskompetens en avgörande faktor när vi nu genomför den största omställningen i företagets historia. Vid våra raffinaderier pågår flera avgörande miljardprojekt för att uppnå en klimatneutral verksamhet och bidra till en mer hållbar framtid. Som ett samhällsviktigt företag spelar vi en central roll i omställningen, och ingenjörskompetensen är avgörande för att driva de förändringar som krävs, säger Sofia Lagerkvist, Preem.
Foto: Preem
Från pilot till verklighet – tekniska hinder i uppskalningen
En utmaning som ofta uppstår i Preems forsknings- och utvecklingsarbete är steget mellan pilotskala och industriell skala. Att tekniken fungerar i laboratoriemiljö är inte en garanti för att den kan leverera kontinuerligt i stora flöden.
– I vårt forsknings- och utvecklingsarbete stöter vi ofta på utmaningen att en lösning som är lovande i laboratoriet och som fungerar i pilotskala, behöver skalas upp till ett industriellt demonstrationsprojekt för att visa att tekniken fungerar kontinuerligt och i stora flöden. Den infrastruktur som behövs för demonstration finns sällan på plats vilket fördröjer och komplicerar projektuppskalningen. När det gäller implementering av innovativa industriella projekt är det en utmaning att balansera tekniska innovationer med beprövad teknik för att helheten ska fungera så optimalt som möjligt, säger Sofia Lagerkvist.
Annons
Tre teknikspår för klimatneutral produktion
Preem lyfter särskilt tre tekniska områden som avgörande för företagets omställning: modernisering av raffinaderier, teknisk utveckling för att hantera förnybara råvaror och CCS-teknik för koldioxidinfångning.
Sofia Lagerkvist, PreemFoto: Preem
– För att lyckas ställa om produktionen från fossila till förnybara drivmedel satsar vi på teknikutveckling. Vi är övertygade om att innovation och ny teknik har en helt central roll att spela i omställningen mot ett mer hållbart energisystem. På Preem har vi ett mål om en klimatneutral värdekedja inom tio år. För att nå målet i tid behöver vi utveckla nya produkter och erbjudanden som möter efterfrågan i en mer hållbar framtid, säger Sofia Lagerqvist.
Tekniken kräver människor – kampen om kompetensen
För att driva denna typ av teknikutveckling krävs rätt kompetens. Preem ser ett stort värde i att delta i Ingenjörsdagen för att kunna visa vilka tekniska projekt som pågår – och vad ingenjörer faktiskt kan bidra med i skiftet.
– För att lyckas behöver vi både behålla våra nyckelkompetenser och rekrytera nya medarbetare. Samtidigt är utbudet av medarbetare med rätt kompetens begränsat, och konkurrensen om talanger blir allt hårdare. Därför är det viktigt för oss att öka kännedomen om vår omställningsresa, lyfta fram alla våra spännande innovationer och tydliggöra vilka vi är som arbetsgivare. Vi vill visa de spännande möjligheter vi erbjuder Sveriges främsta ingenjörer – möjligheter att vara en del av en historisk förändring och göra verklig skillnad, avslutar Sofia Lagerkvist.
Nominera till Stora ingenjörspriset i Innovation
Preem står bakom Innovationspriset – en utmärkelse som lyfter tekniska genombrott med potential att göra verklig skillnad. Priset tilldelas en person eller ett team som har utvecklat en idé med hög innovationshöjd, oavsett om det gäller klimatutmaningar, digitalisering eller smarta lösningar på samhällsutmaningar.
Annons
Innovationerna ska inte bara vara nyskapande – de ska gå att genomföra, skalas upp och bidra till ett mer hållbart samhälle. Nominera här