INDUSTRI
Vad innebär det nya fyndet av sällsynta jordartsmetaller i Småland?
SGU har hittat en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller i småländska Öbälen utanför Västervik. Med hjälp av statsgeolog Alexander Lewerentz ger vi fyra frågor och svar om fyndet.
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har upptäckt en helt ny förekomst av sällsynta jordartsmetaller (rare earth elements, REE, på engelska) i Öbälen, ett par mil sydväst om Västervik.
Fyndet gjordes inom ramen för ett regeringsuppdrag om att kartlägga malmpotentiella områden.
Öbälen ligger cirka fyra mil söder om Olserum, som 2023 pekades ut som ett riksintresse för sina REE-fyndigheter. De sällsynta jordartsmetallerna i Olserum upptäcktes redan på 1970-talet, i samband med uranprospektering.
Nedan svarar vi på fyra frågor om den nya upptäckten i Öbälen, med hjälp av Alexander Lewerentz, statsgeolog och projektledare vid SGU.
1. Hur mycket sällsynta jordartsmetaller finns i Öbälen?
Det vet ingen. Alexander Lewerentz menar att det ännu så länge är för tidigt att ens kalla det en fyndighet. SGU har gjort provtagningar av varp, det vill säga restmaterial från tidigare brytning, från Öbälens gruva. Under andra hälften av 1800-talet bröts där hematit, även kallat blodsten, för järnframställning.
– För att avgöra om detta är en potentiell fyndighet, eller kanske bara en geologisk kuriositet, behövs detaljerade undersökningar som ligger utanför SGU:s uppdrag, skriver Alexander Lewerentz i ett mejl till Ny Teknik.
2. Varför är platsen intressant då?
Därför att halten REE i det undersökta materialet är relativt hög – på liknande nivå som i Olserum som tillsammans med Norra Kärr utanför Gränna anses vara bland de mest lovande områdena för brytning av REE i Europa.
Flera olika gruvbolag har visat intresse för Olserum genom årtiondena, men hittills utan att någon gruvverksamhet har påbörjats. Under hösten har det brittiska prospekteringsbolaget European Green Transition genomfört provborrningar i området. Slutresultat från borrprogrammets 13 hål presenterades strax innan jul.
SGU har hittat halter i spannet 0,19–14,5 procent sällsynta jordartsmetaller (REE+Y på prospekteringslingo) i Öbälen. Omräknat till oxidform (TREO, total rare earth oxides, ett vanligt prospekteringsmått) innebär det upp till 17,04 procent. Det är en väldigt hög halt och Alexander Lewerentz betonar att det endast gäller för ett enskilt prov. Som jämförelse hittade European Green Transition upp till cirka 20 procent TREO i enskilda prov även i Olserum.
Den genomsnittliga halten TREO i Olserum är dock betydligt lägre, men helt avgörande för om brytning kan bli lönsam. Tasman Metals kom 2013 fram till en indikerad resurs om 4,5 miljoner ton malm med en genomsnittshalt om 0,6 procent TREO, samt därtill en antagen resurs (högre sannolikhetsnivå än indikerad resurs) om 3,3 miljoner ton malm med en genomsnittshalt av 0,63 procent TREO. I båda fallen var tröskelvärdet (TREO cut off) satt till 0,4 procent TREO, det vill säga endast bergsvolym som innehåller minst 0,4 procent TREO räknas som malm.
För att komma fram till motsvarande medelvärde för Öbälen krävs omfattande borrning och analysarbete.
SGU har även hittat höga eller förhöjda halter av bland annat fosfat, koppar, uran, vanadin och krom i Öbälen.
3. Kan det bli gruvbrytning i Öbälen?
Det återstår att se. Att starta upp gruvverksamhet i Sverige brukar generellt sett ta lång tid på grund av den hårda miljölagstiftningen, 10–20 år. Det finns bara 13 producerande gruvor i hela landet, enligt regeringen.
– Nu är det upp till prospekteringsbolag eller annan aktör att utifrån vår och eventuell annan information avgöra om detta är ett intressant område och i så fall söka undersökningstillstånd hos Bergsstaten i enlighet med minerallagen, säger Alexander Lewerentz.
4. Varför är sällsynta jordartsmetaller så viktiga?
Sällsynta jordartsmetaller har fått stor uppmärksamhet de senaste åren. De 17 grundämnena är viktiga beståndsdelar i många av de produkter som anses nödvändiga för att ställa om från fossila bränslen, till exempel vindkraftverk och elmotorer till elbilar. En annan bransch i stort behov av sällsynta jordartsmetaller, men som inte brukar lyftas fram lika ofta, är försvarsindustrin.
Med de ökade geopolitiska spänningarna har Kinas dominans av utvinningen i allt högre grad kommit att betraktas som ett problem i Väst. EU arbetar därför för att Europa ska öka den inhemska produktionen av sällsynta jordartsmetaller. I dagsläget importerar unionen 98–99 procent av sitt REE-behov från Kina.