INDUSTRI
Klädåtervinnaren ansöker om konkurs: ”En sorglig dag för miljön”
Renewcell sysslar med klädåtervinning. Arkivbild.
Johan Nilsson/TT
Renewcell, som utvecklar teknik för kemisk återvinning av textilier, har beslutat att ansöka om konkurs. Beslutet kommer efter att företaget inte har lyckats säkra tillräcklig finansiering.
”Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter”, säger bolagets styrelseordförande Michael Berg, i ett pressmeddelande.
Det senaste året har bolagets aktie tappat 94 av sitt värde.
Michael Berg säger i en intervju med Dagens industri att modeindustrin inte har visat tillräckligt intresse för att bli kunder, trots stora ord om behovet av omställning för branschen.
– Det visar på en brist på ledarskap och förändringsvilja i modebranschen. Alla tycker att det här är strålande och jättebra. Alla pratar om hållbarhet. Men när man ska implementera det, då finns det inte mycket handlingskraft, säger han till DI.
Efter att en strategisk översyn för Renewcell presenterades i november 2023 och har det förts diskussioner om nytt tillskott av kapital. H&M Group är en av Renewcells största aktieägare och har haft intressen i bolaget sedan starten, men ska ha sagt nej till att investera mer i bolaget.
– Vi beklagar gårdagens besked från Renewcell men har efter många diskussioner landat i beslutet att vi inte kan investera mer kapital i bolaget utifrån rådande förutsättningar, säger Erik Karlsson, chef för H&M Group Ventures, i ett skriftligt uttalande, skriver Dagens industri.
Svenska investmentbolaget Girincubator är en av de andra storägarna. Bolaget är noterat på Nasdaq First North sedan 2020
Startade på KTH
Renewcell har sitt ursprung i forskning på KTH och företaget grundades 2012. Forskarna Gunnar Henriksson och Mikael Lindström började undersöka hur man kan öka återvinningen av textilier. I Renewcell utvecklade de en metod för att omvandla cellulosamaterialen bomull och viskos till en massa som duger att göra ny textil av.
2014. Tillsammans med fiberproducenter, tygproducenter och modeskapare producerar Renewcell världens första kemiskt återvunna klädesplagg.
2018. Renewcell startar en pilotfabrik i Kristinehamn. Den är världens första kemiska textilåtervinningsanläggning.
2019. Den allra första leveransen av Circulose skickas till Kina för att bli nya kläder.
2022. Circulose-produktion i kommersiell skala inleds i Ortviken, Sundsvall, i SCA:s tidigare pappersbruk. Initialt ligger kapaciteten runt 60 000 ton på årsbasis.