INDUSTRI

Ericsson, med vd Börje Ekholm, har presenterat delårsrapport. Arkivbild.

Ericsson överträffar förväntningarna – ”USA kommer tillbaka”

Telekomtillverkaren Ericsson, en av årets tyngre vinnare på Stockholmsbörsen, redovisar ett oväntat starkt resultat för tredje kvartalet. Framgångar i USA ligger bakom lyftet, enligt Ericssonchefen Börje Ekholm. Aktien rusar 8-9 procent i börsöppningen.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det påverkar marknadsmixen att USA kommer tillbaka. Det ser vi påtagligt, säger Börje Ekholm till TT.

Han säger att målet för vinstmarginalen på 15-18 procent ligger kvar, trots att man i tredje kvartalet bara når upp till drygt 9 procent.

– Målet är kvar, på 15-18 procent. Vi ska nå det så snabbt som möjligt, säger han.

Flytt från Kista ”långsökt”

Han beskriver samtidigt den senaste tidens spekulationer om att Ericsson skulle överväga att flytta huvudkontoret från Kista i Stockholm som "långsökta".

– Vi tittar alltid över var det är rätt att ha våra verksamheter. Det är i Sverige och det är utomlands också. Var ska vi ligga och var ska vi vara för att attrahera rätt talanger för framtiden, säger han.

Han konstaterar samtidigt att Sverige har varit basen för verksamheten länge.

– Vi har en fantastisk forskning och utveckling i Sverige. Det är helt centralt för vår globala konkurrenskraft, så att se ett Ericsson som inte sitter här det är liksom "far fetched" (långsökt), säger han.

I rapporten säger Ekholm att Ericsson ser tecken på att den övergripande marknaden stabiliseras och att Nordamerika har varit föregångsmarknad med att återgå till tillväxt.

"Även om marknadsutvecklingen i slutänden ligger i kundernas händer, arbetar vi för att leverera ständiga förbättringar oavsett marknadsförhållanden", kommenterar vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

Bättre än väntat

Ericssons rörelseresultat rensat för jämförelsestörande poster blev 7,8 miljarder kronor för årets tredje kvartal, mot 4,7 miljarder under motsvarande kvartal ett år tidigare.

"Våra resultat under tredje kvartalet visar på våra framsteg, med starkt ökade bruttomarginaler och fritt kassaflöde, positivt påverkade av vår kommersiella disciplin och våra åtgärder för operativ effektivitet", skriver Börje Ekholm.

Försäljningen på 61,8 miljarder var några miljarder lägre än tredje kvartalet i fjol, men i linje med förväntningarna. Vinsten rensat för jämförelsestörande poster var bättre än väntat enligt Bloombergs sammanställning av prognoser.

Inför tisdagen så hade Ericssons aktie sedan årsskiftet gått upp med 24 procent, drygt dubbelt så mycket som börsen i övrigt.

fakta

Ericssons rapport i korthet

Ericsson redovisar ett rörelseresultat på 5,8 miljarder kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 28,9 miljarder under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Fjolårets stora förlust i tredje kvartalet förklaras av en nedskrivning av värdet på det förvärvade molntjänstföretaget Vonage på 31,9 miljarder som gjordes då.

Exklusive omstruktureringskostnader och nedskrivningar av goodwill blev Ericssons rörelseresultat (ebita) 7,8 miljarder kronor för årets tredje kvartal, mot 4,7 miljarder under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Nettoomsättningen under årets tredje kvartal blev 61,8 miljarder, vilket kan jämföras med 64,5 miljarder samma period i fjol.