Hållbar industri

”Vi har bara sett början av 3d-skrivarnas intåg”

Kenneth Bodin

Kortare ledtider och ett friare utvecklingsarbete – Siemens Industrial Turbomachinery och Algoryx Simulation är två andra bolag som har insett möjligheterna med 3d-skrivare.

Publicerad

Algoryx Simulation, som utvecklar mjukvara som används för fysikalisk simulering i industriell tillverkning, har arbetat med 3d-skrivare i flera år, och ser flera fördelar med tekniken.

– Det knyter ihop det virtuella med den verkliga världen. Det fina med 3d-skrivare är att vi kan utgå från de cad-skisser som används till simuleringen. Man behöver inte heller skriva ut fullskaliga modeller utan det räcker ofta med prototyper i mindre skala för att våra kunder ändå ska få en känsla för hur produkten kommer se ut och fungera, säger Kenneth Bodin, vd.

Kenneth Bodin tror att vi än så länge bara har sett början på 3d-skrivarnas intåg i den svenska industrin.

– 3d-printning är på sätt och vis en ostopplig kraft. Det är många företag som använder den här sortens skrivare för att ta fram just prototyper, men fler upptäcker att man också kan använda skrivarna för att börja serietillverka produkterna. Det öppnar för att man kan korta ledtiderna för både utveckling och produktionsstart avsevärt, bland annat eftersom man kan utforska ett större urval av designspår i ett tidigt skede.

Läs mer:

Gasturbintillverkaren Siemens Industrial Turbomachinery arbetar med 3d-skrivare bland annat för att ta fram reservdelar men också för att testa och serietillverka nya komponenter i metall.

– Vi satsar stenhårt på 3d-skrivare inom alla tre av våra huvudspår, vilket är utveckling av snabba prototyper, reservdelar och serietillverkning, säger Magnus Hallberg, som arbetar med utveckling av 3d-printning hos företaget.

Han menar att tekniken öppnar upp för helt nya sätt att tillverka prototyper och nya, smartare komponenter för serietillverkning.

– Nu kan vi exempelvis snabbt skriva ut delar med mycket komplexa håligheter. Det har vi aldrig kunnat göra tidigare i ett teststadie, eftersom en gjuten komponent alltid är begränsad av hur gjutformen kan och inte kan se ut.

Läs mer:

Möjligheten att kunna printa prototyper i metall och andra tåliga material gör det möjligt att snabbare kunna testa vad komponenterna håller för – och hur de behöver korrigeras innan produkten är klar.

– Genom att snabbt kunna 3d-printa och testa nya versioner av förbränningskomponenter kunde vi korta en utvärderingscykel till drygt en månad. Tidigare hade det tagit runt ett år att gå från prototyp till färdig produkt, säger Magnus Hallberg.