Hållbar industri

Svenska lurarna skruvar upp med 3d-prototyper

”Att snabbt kunna testa saker med 3d-prototyper är helt avgörande för vårt arbete”, säger Daniel Andersson, chefdesigner hos Jays. I bakrunden syns produktdesignern Mårten Sahlén. Foto: Jörgen Appelgren
Med prototyperna utvärderas bland annat passform och hållbarhet, men de kan också användas för frekvens- och akustiktester. Foto: Jörgen Appelgren
Även 3d-utskifter så som denna är så pass detaljerade att man kan stoppa in riktiga högtalar delar i dem. Foto: Jörgen Appelgren

Hörlursbranschen är mitt i nästa teknikskifte: övergången till trådlöst ljud. I nästan ett år har svenska Jays jobbat hårt med sina första stora hörlurar utan sladd. Under utvecklingsarbetet har 3d-printade prototyper spelat en avgörande roll för att hitta rätt ergonomi och känsla.

Publicerad

När Iphone 7 lanserades blev det stora samtalsämnet inte vad telefonen hade för nya funktioner utan i stället vad den saknade – nämligen en hörlursport. I sociala medier blåste snabbt upp en storm där Apple ömsom hånades, ömsom bannades.

Hos hörlurstillverkaren Jays blev responsen annorlunda. Nyheten om att Apple gått över till trådlöst ljud kunde inte ha kommit mer lägligt. Under det senaste året har Jays arbetat stenhårt med att ta fram en bluetoothvariant av hörlurarna U-jays. Nu ligger frukten av detta arbete framför mig på ett bord i Jays lokaler.

– Det har varit lugnt på hörlursmarknaden ett tag. Nu är ett stort teknikskifte på gång. Vi är övertygade om att Apple kommer driva på genombrottet för trådlöst ljud. När ett så stort företag tar steget brukar den breda massan följa på, säger Peter Cedmer, teknisk chef hos Jays.

Att designa ett par nya hörlurar handlar mycket om att hitta rätt ergonomi, hållbarhet och känsla i materialet. För att snabbt kunna testa och utvärdera idéer jobbar Jays med rapid prototyping, vilket är 3d-utskrifter av tredimensionella cad-skisser.

– Det är en sak att se en modell på en 24-tumsskärm och en annan att få känna den i handen. Då kan vi enkelt testa hur lurarna sitter, hur mycket bygeln ska flexa och vilket motstånd en viss mekanisk del ska ha, säger Jays chefsdesigner Daniel Andersson.

Läs mer:

Prototyperna, som kan tillverkas i både hårdare plaster som ABS och mjukare som TPE, tas fram av en partner till Jays.

– Hur många prototyper vi gjorde av Q-jays? Det går knappt att räkna (skratt). Vi kan imitera de flesta material med prototyperna. De är dessutom så pass detaljerade att vi faktiskt kan stoppa in riktiga högtalardelar i dem för att göra akustiska tester, säger Daniel Andersson.

Efter att 3d-skisserna skickats får Jay sina prototyper på två dagar. Varje kull med 3d-utskrifter kan dessutom innehålla flera versioner med olika designspår och material.

– Att vi får prototyperna på två dagar gör att vi hinner med två iterationer på en vecka. Och ju snabbare vi kan prova hur något fungerar, desto fortare kan vi gå vidare mot en färdig produkt, säger Mårten Sahlén, produktdesigner.

– Rapid prototyping representerar en tidig fas i utvecklingsarbetet – när vi hittat en form som funkar går vi vidare till prototyper i SLA och silikon. Men att jobba på det här sättet, med 3d-prototyper för snabba iterationer, är helt avgörande för oss, säger Daniel Andersson.

Läs mer:

Men det är inte bara designen som har varit en utmaning i utvecklingen av Jays nya hörlurar.

– Alla förstår hur trådade hörlurar fungerar, men det är svårare med bluetooth. Det har gjort att vi också fått brottas med hur vi ska lära kunderna att använda lurarna, säger Mårten Sahlén.

Hur har ni löst det?

– Bland annat genom att använda olika svepgester för att pausa, byta låt och höja volymen. Svepgester är ett sätt att använda prylar som många känner igen från mobilen.

Bluetoothtekniken är ett smörgåsbord av möjligheter. Det har gjort att mycket av Jays arbete bestått i att skala bort funktioner.

– Trådlöst är framtiden. Men teknik behöver inte vara synlig, den ska bara finnas där och fungera. De allra flesta kunderna vill ha en upplevelse där de inte behöver reflektera över hur en produkt fungerar. Det är vad bra design är, säger Daniel Andersson.

Jays

Startår: 2006.

Gör: Hörlurar för mobiltelefoner. Tidigare produkter är exempelvis A-jays-serien och V-jays.

Säte: Södermalm i Stockholm.

Antal anställda: 14, varav fyra i teamet som utvecklar nya produkter.

Omsättning: 50 Mkr (2015).

Aktuella med: U-jays wireless, bluetooth-hörlurar som släpps i slutet av året.